• Γραφείο Τύπου

Άνιση μεταχείριση γυναικών ποδοσφαιριστριών από ΚΟΠ

Να δοθεί πρόσβαση στον εκπρόσωπο των γυναικείων ομάδων να μετέχει σε όλα τα όργανα της ΚΟΠ και να έχει ρόλο και λόγο στη λήψη των όποιων αποφάσεων


Απογοήτευση προκαλούν τα όσα ακούσαμε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφορικά με τη μεταχείριση των γυναικών ποδοσφαιριστριών από την ΚΟΠ.


Τη στιγμή που η ΚΟΠ τάχα κόπτεται για την αναβάθμιση του γυναικείου πρωταθλήματος, την ίδια ώρα φαίνεται να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις γυναίκες που απαρτίζουν την Εθνική Κύπρου Γυναικών. Το επίπεδο υπηρεσιών που πρέπει να παρέχει η ΚΟΠ πρέπει να είναι ανθρώπινο, να είναι ικανό να στηρίξει τις προσπάθειες των γυναικών.


Οι γυναίκες που μετέχουν στην Εθνική μας ομάδα δεν είναι επαγγελματίες, συνεπώς όταν χρειάζεται να μεταβαίνουν σε αγώνες πολλές φορές αναγκάζονται να παίρνουν άδειες άνευ απολαβών από τις εργασίες τους. Σε αυτή την περίπτωση η ΚΟΠ τις «αμείβει» με 75 ευρώ την εβδομάδα.


Για τούτο και καλούμε την ΚΟΠ να δώσει στη δημοσιότητα το ύψος της επιχορήγησης του γυναίκειου ποδοσφαίρου την προηγουμένη τετραετία από το πρόγραμμα HatTrick της UEFA και από το FIFA Forward.


Ταυτόχρονα, οφείλει να τους παρέχει δικές τους, κατάλληλες στολές και όχι να αναγκάζονται να φορούν τις παλιές ανδρικές οι οποίες όπως είναι φυσικό είναι προσαρμοσμένες σε ανδρικά μεγέθη και καλούπια.


Και πρέπει να σημειώσουμε ότι ου περί χρημάτων μόνον η συζήτηση αλλά πρόκειται για θέμα αξιοπρέπειας, θέμα ισότιμης μεταχείρισης ανθρώπων οι οποίοι αγωνίζονται με το ίδιο σθένος και περηφάνια για την πατρίδα τους. Πρόκειται για την υποτίμηση της γυναίκας από ένα ανδροκρατούμενο και με πατριαρχικές νοοτροπίες κόσμο.


Και αυτό είναι έκδηλο από το γεγονός ότι οι γυναίκες ποδοσφαιριστές δεν συμμετέχουν, δεν έχουν εκπροσώπηση στην ΚΟΠ . Πρέπει να δοθεί πρόσβαση στον εκπρόσωπο των γυναικείων ομάδων να μετέχει σε όλα τα όργανα της ομοσπονδίας και να έχει ρόλο και λόγο στη λήψη των όποιων αποφάσεων.


Ως Συμμαχία Γυναικών καλούμε την ΚΟΠ να καταργήσει τις όποιες διακρίσεις. Την καλούμε να αλλάξει τους κανονισμούς της εκεί και όπου υπάρχουν διακρίσεις.Δήλωση Ρένας Γιαβάση

Προέδρου Συμμαχίας Γυναικών

2 views0 comments