ΚυπριακόΚυπριακό

Ο κ. Αναστασιάδης με τη συμφωνία της Νέας Υόρκης ουσιαστικά γράφει μια ιστορία πολιτικής αναξιοπιστίας. Μια ιστορία αυτοαναιρέσεων και παλινδρομήσεων.

Το πρώτο που σημειώνουμε είναι ότι η συμφωνία της Νέας Υόρκης θα μας οδηγήσει προφανώς σε μια νέα Διάσκεψη στο πρότυπο ακριβώς της προηγούμενης, επιβεβαιώνοντας τον κ. Ακιντζί ότι η διαπραγμάτευση θα είναι παράλληλη και ταυτόχρονη σε όλα τα κεφάλαια και όχι όπως ήθελε ο κ. Αναστασιάδης.

Το δεύτερο που σημειώνουμε είναι ότι όπως έχει προγραμματιστεί η Διάσκεψη το πιο πιθανόν θα συμπέσει με τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της Total-ENI. Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην άσκηση πιέσεων προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει και τουλάχιστον θα μπορούσε να αποφύγει ο κ. Αναστασιάδης.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης στην προσπάθεια του να αμφισβητήσει τον κ. Άιντα απέτυχε παταγωδώς αφού από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης προκύπτει πλέον ένας αναβαθμισμένος ρόλος του κ. Άιντα και αναμένουμε να ενημερωθούμε για το περίφημο έγγραφο που θα ετοιμάσει, τι μορφή θα έχει αυτό το έγγραφο και να θα μπορούσε να είναι δεσμευτικό και αν θα μπορούσε να το δούμε στο νέο ψήφισμα της Ουνφικυπ, να συμπεριλαμβάνεται ή να υιοθετείται από το Συμβούλιο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνουμε επίσης τους κινδύνους που προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση ούτε της τουρκικής πλευράς ούτε από μέρους των Ηνωμένων Εθνών ότι θα γίνει η κατάλληλη προετοιμασία πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης. Και αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο όπως την προηγούμενη Γενεύη με τη μόνη διαφορά αυτή τη φορά να κηρυχθεί επίσημα από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τη δήλωση του κ. Άιντα, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί το Κυπριακό ως μη επιλύσιμο πρόβλημα. Όσες φορές έχει παρουσιαστεί αυτό στη διεθνή κοινότητα οδηγείς σε απομάκρυνση της διεθνούς κοινότητάς και τερματισμό των όποιων προσπαθειών για επίλυση αυτών των προβλημάτων. Αυτό πρέπει να το προσέξει ο κ. Αναστασιάδης και να δηλώσει στον Γ.Γ του ΟΗΕ ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό #ΓιώργοςΛιλλήκας

2 views0 comments