Αναμενόμενα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο – Κανένας λόγος πανικού

Οι αρχές να λάβουν όλα τα δέοντα μέτρα και οι πολίτες προσωπικά μέτρα υγιεινής

Η γνωστοποίηση των πρώτων κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη και δεν πρέπει να προκαλεί πανικό. Ήταν απλά θέμα χρόνου να υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊου, από τη στιγμή που η Κύπρος παρέμενε, μέχρι τις τελευταίες ώρες, το μοναδικό κράτος μέλος που δεν είχαν παρουσιαστεί ασθενείς με τον εν λόγω ιό.


Τα σημερινά μέτρα που ανακοινώθηκαν με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Υποδεικνύουμε ότι τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν. Η Συμμαχία Γυναικών θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα, όσο «σκληρά» και αν θεωρούνται, με μοναδικό στόχο τη «θωράκιση» της δημόσιας υγείας.


Την ίδια ώρα οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν προσωπικά μέτρα υγιεινής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σημαντικότερα:


  • Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χαρτοπετσέτες. Χρησιμοποιούμε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (60%).

  • Χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλα και μαντηλάκια μίας χρήσης για κάλυψη στόματος και μύτης στο βήχα/φτάρνισμα και ακολούθως τα πετάμε.

  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες και πάγκους εργασίας.

  • Αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας μας.

  • Αποφεύγουμε την στενή επαφή με άτομα που φαίνεται να έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός.


Ρένα Γιαβάση – Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών

81 views0 comments