Ανακήρυξη Ψευδοκράτους

Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες από τον τουρκικό στρατό περιοχές της Κύπρου, στις 15 Νοεμβρίου 1983, αποκάλυψε με τον πιο παράνομο και προκλητικό τρόπο τη διαχρονική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο.

Τριάντα έξι χρόνια μετά, το ψευδοκράτος παραμένει ένα παράνομο αποσχιστικό έκτρωμα χωρίς οποιαδήποτε διεθνή αναγνώριση και η Τουρκία παραμένει μια κατοχική δύναμη που επιχειρεί να εκτείνει την κατοχή της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 


Η Τουρκία ακολουθεί τη δική της στρατηγική αλλά το μεγαλύτερο δυστύχημα για τον κυπριακό ελληνισμό είναι ότι ποτέ δεν σχεδιάστηκε  μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη στρατηγική. Επικρατεί ο αυτοσχεδιασμός και οι σπασμωδικές κινήσεις. Σ αυτή την κρίσιμη καμπή  επιβάλλεται να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για όλα  τα  σενάρια, θετικά και αρνητικά, κι ας μην χρειαστεί ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή η όποια στρατηγική έχει σχεδιαστεί.


Με βάση τους στόχους που έχει θέσει και επιδιώκει με σταθερότητα η Τουρκία, ειδικά μετά το Κραν Μοντάνα, την τακτική που ακολουθεί και τα διεθνή και περιφερειακά δεδομένα, η εκτίμηση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι δημιουργείται ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για να υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Η πλευρά μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος για την συνέχεια.

2 views0 comments