• Γραφείο Τύπου

Αύξηση ενδοοικογενειακής βίας - Επιτροπή Ανθρωπίνων

Πρέπει επιτέλους να τεθεί επί τάπητος το σοβαρό θέμα της οικονομικής στήριξης αλλά κυρίως της κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης των θυμάτων έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα οικονομικά για να μην επιστρέφουν στο θύτη

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής το θέμα της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας λόγω των μέτρων εγκλεισμού στο σπίτι για περιορισμό του κορωνοϊού.


Τα νούμερα και τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα από τον ΣΠΑΒΟ καταδεικνύουν την τραγικότητα της κατάστασης. Υπάρχει αύξηση στην ένταση και στη συχνότητα της σωματικής και ψυχολογικής βίας. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι χιλιάδες τηλεφωνήματα στη γραμμή στήριξης μένουν αναπάντητα. Αυτά τα χιλιάδες τηλεφωνήματα είναι χιλιάδες γυναίκες που βρήκαν το θάρρος και το κουράγιο να ζητήσουν βοήθεια αλλά δυστυχώς δεν βρήκαν ανταπόκριση. Συνεπώς, επείγει η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του τηλεφωνικού συστήματος αλλά και η επιπλέον στελέχωση των τηλεφωνικών γραμμών από εξειδικευμένο προσωπικό επί 24ωρη βάση.


Ο ΣΠΑΒΟ έχει προβεί σε αρκετά μέτρα όμως κανείς δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει αυτό το θλιβερό φαινόμενο. Χρειάζεται στήριξη και συλλογική δουλειά από όλους. Η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και να προβαίνουν σε εντονότερο έλεγχο των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας που ήταν ήδη γνωστές στις υπηρεσίες τους.


Ως Συμμαχία Γυναικών θεωρούμε ότι επιτέλους, η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και οι πρόνοιες της πρέπει να μπουν στο επίκεντρο όλων των δράσεων. Ταυτόχρονα θα πρέπει επιτέλους να τεθεί επί τάπητος το σοβαρό θέμα της οικονομικής στήριξης αλλά κυρίως της κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης των θυμάτων έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα οικονομικά για να μην επιστρέφουν στο θύτη τους λόγω της οικονομικής ανάγκης των ιδίων των γυναικών αλλά και των παιδιών τους.

Τέλος, θεωρούμε αδήριτη ανάγκη την άμεση λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» το οποίο θα διευκολύνει πολύ, τουλάχιστον ως προς τα διαδικαστικά, τις γυναίκες θύματα.


Ρένα Γιαβάση

Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών


23 views0 comments