Αύξηση ορίου φτώχειας και μη εξυπηρετούμενα δάνειαΣυμμαχία Πολιτών αύξηση ορίου φτώχειας

Μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση της οικονομίας και με γνώμονα τον άνθρωπο, μπορούμε να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη και την πρόοδο στην πολύπαθη κοινωνία μας.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται στα €24 δις, έχει σχεδόν παγώσει.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών για τα έτη 2012 – 2015, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, για αύξηση του κινδύνου φτώχειας σε ποσοστό 28,9% του πληθυσμού, καταδεικνύει με το πιο ζοφερό πως σχεδόν το 1/3 της Κυπριακής κοινωνίας αδυνατεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και πως ένα μεγάλο ποσοστό δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες.

Επιπρόσθετα, η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνει ότι το 2015 ποσοστό 60.55% του πληθυσμού δήλωσε οικονομική αδυναμία για πληρωμή ορισμένων καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, σε σύγκριση με 50.50% όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση ο Νίκος Αναστασιάδης, αυξάνοντας την μιζέρια κατά 20% κατά την διάρκεια της θητείας της.

Η «μετα – μνημονιακή» εποχή και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έχουν γονατίσει την Κυπριακή κοινωνία με τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων να μειώνονται, ενώ παράλληλα μισθολογικά οι γυναίκες βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση από του άνδρες και αυξάνεται η στέρηση σε υλικά αγαθά στα νοικοκυριά.

Ως Συμμαχία Πολιτών, αδυνατούμε να τα κατανοήσουμε την προσπάθεια ωραιοποίησης μια εικόνας για την οικονομία της κυβέρνησης και του Υπ. Οικονομίας που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Πρόσφατα καταθέσαμε 10 προτάσεις για ενίσχυση του τριπτύχου Έρευνα-Καινοτομία-Επιχειρηματικότητα. Δεν θα σταματήσουμε να υπογραμμίζουμε στην Κυβέρνηση πως πίσω από τους αριθμούς είναι άνθρωποι που υποφέρουν και αγωνιούν για την καθημερινή τους επιβίωση.

#Οικονομία #ΓραφείοΤύπου #ΣυμμαχίαΠολιτών

1 view0 comments