Αδιαφάνεια στο νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις – Η Κυβέρνηση κλείνει τα μάτια σ’ άλλες επιλογές

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της καθώς η Κυβέρνηση δεν εξετάζει καμία άλλη επιλογή για ένεση ρευστότητας, πλην της δανειοδότησης μέσω κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες.

Η Κυβέρνηση «κλείνει τα μάτια» σε άλλες επιλογές που ήδη εφαρμόζονται σ’ άλλες χώρες, όπως η απευθείας χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αντί της δανειοδότησής τους μέσω των τραπεζών.


Ασφαλώς και τασσόμαστε υπέρ ως Κίνημα, στη στήριξη που πρέπει να δοθεί σ’ επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εργαζομένους. Ωστόσο εκφράζουμε έντονη ανησυχία αν αυτή η ρευστότητα επιχειρηθεί να διοχετευθεί μέσω των τραπεζών καθώς:


1) Δεν διασφαλίζεται η διαφάνεια. Οι τράπεζες δεν μας έχουν πείσει με τη μέχρι σήμερα τακτική τους, ότι θα είναι δίκαιες και αντικειμενικές.

2) Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος

3) Εκφράζουμε επιφυλάξεις ως προς την εξουσία που παρέχεται στον ΥΠΟΙΚ για διαφοροποίηση μέσω διαταγμάτων, του ποσοστού της κρατικής εγγύησης, που έχει καθοριστεί στο 70%.


Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι θα πρέπει να στηριχθούν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς σ’ αντίθετη περίπτωση θα σπαταληθεί άνευ λόγου και ουσίας δημόσιο χρήμα.

54 views0 comments