ΓεΣΥ – Μονοασφαλιστικό σημαίνει ισότητα για όλουςΓεΣΥ

Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνουν σε αινιγματικές δηλώσεις οι οποίες δικαίως θεωρούνται τουλάχιστον ανησυχητικές.

Οι όποιες καθυστερήσεις ή λάθη παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο από την ψήφιση μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ βαραίνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Η φιλοσοφία του σχεδίου ήταν και παραμένει ορθή. Το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι καθολικό, αλληλέγγυο και ισότιμο και με αυτή την λογική ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η Mercer που κλήθηκε να κάνει τις αναλογιστικές μελέτες εισηγήθηκαν το Μονοασφαλιστικό.

Το Μονοασφαλιστικό εισηγήθηκε και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας εξαιρουμένου του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Κυβέρνησης. Είχαμε χαιρετίσει την στάση της Κυβέρνησης τότε που αποδέχτηκε την άποψη της πλειοψηφίας και υιοθέτησε το Μονοασφαλιστικό.

Παρόλες τις καθυστερήσεις ή παραλήψεις εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ συνεχίζοντας να αναλαμβάνουμε και πολιτικό κόστος που δεν μας αναλογεί. Αυτό θα το πράξουμε γιατί θεωρούμε πως ο Κύπριος Πολίτης δικαιούται ένα Σύστημα Υγείας δίκαιο, ισότιμο και ποιοτικό όπως αυτό που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι Πολίτες.

Αν όμως οι δηλώσεις αυτές γίνονται για να προετοιμάσουν το έδαφος για αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και μετατροπή του σε πολυασφαλιστκό ή μεικτό σύστημα να γνωρίζουν οι κυβερνώντες πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ. Μικτό ή πολυασφαλιστκό σύστημα είναι ουσιαστικά η συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.

#ΓεΣΥ #Μονοασφαλιστικό #ΠτΔ #πολυασφαλιστκό #ΣύστημαΥγείας

9 views0 comments