Δηλώσεις Βρετανού Υπουργού για κυπριακή ΑΟΖ – Άνοιγμα θέματος Βάσεωνκυπριακή ΑΟΖ

Δεν μας εκπλήττουν οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν που αποκάλεσε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Οι υποσκαπτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικές θέσεις της Βρετανία, κάθε φορά που τίθενται ανάλογα ζητήματα, πρέπει να απαντηθεί από την πλευρά μας με σαφή, κατηγορηματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Αβάσιμα και αδικαιολόγητα, η Βρετανία επιχειρεί να γκριζάρει περιοχές στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην αρκεστεί μόνο σε διαβήματα άνευ αποτελέσματος. Να ανοίξει αποφασίστηκα το θέμα των βάσεων. Φτάνει πια οι Βρετανοί να εκμεταλλεύονται παράνομα τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου για τα δικά τους συμφέροντα και να μας υποσκάπτουν.

Το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο είναι παράνομο και καταχρηστικό και οφείλει άμεσα να τερματισθεί ως αποικιοκρατικό κατάλοιπο.

Η ανοχή της Κυβέρνησης Αναστασιάδη αποθρασύνει τους Βρετανούς ενόσω υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις όπως αυτή του Ανωτ. Δικαστηρίου της Βρετανίας που ευθέως αρνείται οποιαδήποτε κυριαρχία των Βρετανών στις βάσεις.

Ήρθε η ώρα να παρθούν αποφάσεις. Ο στρουθοκαμηλισμός και η ηττοπάθεια από κυπριακής πλευράς δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Πρέπει οι Βρετανοί να καταλάβουν ότι δεν είμαστε αποικία τους και εάν επιθυμούν αγαστές σχέσεις μαζί μας θα πρέπει να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς κανόνες και να αποχωρήσουν από εγγυητές.

#κυπριακήΑΟΖ #ΔηλώσειςΒρετανούΥπουργού #ΒρεττανικέςΒάσεις #ΚυπριακήΔημοκρατία #ΑνωτΔικαστηρίουΒρετανίας

10 views0 comments