Παγκόσμια Ημέρα ΜητέραςΠαγκόσμια Ημέρα Μητέρας

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα μητέρας, γιορτάζει η ηρωίδα της διπλανής πόρτας. Στην εποχή μας η απόφαση για να γίνει κάποιος γονιός είναι πολύ δύσκολη λόγω των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Κύπρος αντιμετωπίζει από τα μεγαλύτερα προβλήματα υπογεννητικότητας σε όλη την Ευρώπη.

Μετά την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της νομοθεσίας για υποχρεωτική θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας, της γονικής άδειας και της άδειας φροντίδας η Συμμαχία Πολιτών έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για συζήτηση του θέματος στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας.

Δεδομένου των σημερινών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο , το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται τρίτη από το τέλος στο θέμα της υπογεννητικότητας και της ανάγκης για βελτίωση της κοινωνικής μας πολιτικής στα πλαίσια της στήριξης των νέων γονέων θεωρούμε πως πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να εναρμονιστεί το συντομότερο με τις νέες νομοθεσίες αλλά και να βελτιώσει τις υπάρχουσες που δεν εμπίπτουν στα όσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε.

Συγκεκριμένα προτείνουμε :

1- Την θεσμοθέτηση της γονικής άδειας 60 ημερών για κάθε γονέα η οποία είναι μη μεταβιβάσιμη και την οποία μπορεί ο κάθε γονιός να την λαμβάνει επιπρόσθετα από οποιαδήποτε άδεια μέχρι το παιδί του να συμπληρώσει τα οκτώ χρόνια ζωής. 2- Την συζήτηση για αύξηση του ποσού που λαμβάνεται από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις από το 72% του μισθού που είναι σήμερα στο 100% όπως στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά κατά την γέννηση του παιδιού τα έξοδα της οικογένειας είναι αυξημένα. Η άδεια πατρότητας και μητρότητας η οποία λαμβάνεται την περίοδο του τοκετού θα πρέπει το κράτος να αποζημιώνει πλήρως τον αιτητή. 3- Την θεσμοθέτηση άδειας φροντίδας τουλάχιστον πέντε ημερών τον χρόνο σε όσους έχουν στο σπίτι κάποιο άτομο το οποίο έχει διαγνωστεί με χρόνια πάθηση και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από άλλα μέλη της οικογένειας. 4- Την εξέταση της αύξησης της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας από τις 18 εβδομάδες που είναι σήμερα. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 20 εβδομάδες. 5-Την έναρξη της συζήτησης με τους εργοδοτικούς φορείς για εφαρμογή και στην Κύπρο της ευέλικτης εργασίας εκεί και όπου μπορεί να εφαρμοστεί για νεαρούς γονείς. Αυτό αποτελεί και μέρος της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως μόνο με στοχευμένα μέτρα στήριξης των νεαρών ζευγαριών θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας.

#ΠαγκόσμιαΗμέραΜητέρας #Υπογεννητικότητα #ΕπιτροπήΕργασίας #ΤαμείοΚοινωνικώνΑσφαλίσεων #ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο #Επίδομαμητρότητας #ευέλικτηεργασία

20 views0 comments