Κυπριακό - Τουρκική προκλητικότηταΚυπριακό

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, τόσο με την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και με τις εμπρηστικές δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.

Οι ενέργειες αυτές τις Τουρκίας σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν δυο στόχους: Πρώτο, να αποκτήσει εκβιαστικά ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ανατ. Μεσογείου και να βρει θέση στο τραπέζι των Τριμερών. Δεύτερο να αναστείλει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργήσει εκβιαστικό πλαίσιο για επανάληψη των συνομιλιών και για λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και για αυτό για άλλη μια φορά καλούμε την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να μην παρασυρθούν ξανά από τον προεκλογικό, να αφήσουν τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και να εστιάσουν στην ενότητα του εσωτερικού μετώπου, ώστε με σωστό σχεδιασμό και συντονισμό να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ή έλλειψη προνοητικότητας και προληπτικού σχεδιασμού.

Για αυτό και ως Συμμαχία Πολιτών επαναφέρουμε τις προτάσεις μας για τη δημιουργία δύο θεσμών που μπορούν να δημιουργηθούν με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και διπλωματών να δημιουργήσουμε τις ακόλουθες δομές στρατηγικής και πρόληψης:

1- ΜΙΣΑ: Μέτρα Ισοδύναμου Στρατηγικού Αποτελέσματος. Να προβλέψουμε και να καταγράψουμε τις επόμενες τουρκικές ενέργειες, τις επιπτώσεις πάνω στην Κύπρο και τα μέτρα με τα οποία θα απαντούμε σε κάθε κίνηση της Τουρκίας. Μέτρα που θα έχουν ισοδύναμο αντίκτυπο πάνω στην Τουρκία.

2- Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η ασφάλεια (Εθνική ή Κρατική) στο σύγχρονο κόσμο αντιμετωπίζεται ως μια σύνθετη υπόθεση. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι απαραίτητος θεσμός για το Κράτος, ακόμη και μετά τη λύση του Κυπριακού.

#Τουρκικήπροκλητικότητα #εισβολή #ΚυπριακήΑΟΖ #ΜΙΣΑ #ΣυμβούλιοΕθνικήςΑσφάλειας

2 views0 comments