Κυπριακό - Τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖΤουρκική εισβολή

Συμφωνώ με την εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι πρόκειται για εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μια εισβολή που ουσιαστικά στοχεύει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα πέρα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο πιέσεων προς τη δική μας την πλευρά και προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά και με τη λύση του Κυπριακού αλλά και με το ενεργειακό μας πρόγραμμα.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αντίδραση από όλη τη διεθνή κοινότητα η οποία καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Η Τουρκία δεν θα σταματήσει την υλοποίηση των σχεδιασμών της στην κυπριακή ΑΟΖ μόνο λόγω των αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας. Το πλέον λυπηρό είναι ότι ο Γ.Γ του ΟΗΕ κρατά ίσες αποστάσεις σε ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει με τη λύση του Κυπριακού, δεν έχει να κάνει με τις συνομιλίες αλλά έχει να κάνει με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ προς τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλου κράτους μέλους. Και θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει πιο έντονος στις παραστάσεις του προς τον Γ. Γ του ΟΗΕ και προς τα μόνιμα μέλη του Σ.Α.

Η Τουρκία μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνει και αυτό το απέδειξε η πρόσφατη αντιπαράθεση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη γλώσσα των κυρώσεων. Και θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σχεδιασμένα να επιδιώξει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υπάρχει το προηγούμενο της Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών όπου η Ε.Ε εφάρμοσε πολύ αυστηρές και αποτελεσματικές κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ αρνητικό κλίμα στην Ε.Ε απέναντι στον Ερντογάν και την όλη πολιτική του τόσο στο εσωτερικό όσο και με τις γειτονικές χώρες. Πρέπει να αξιοποιήσει και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει κατά της Τουρκίας στην Ε.Ε αλλά και την αντιπαράθεση Τουρκίας-ΗΠΑ αυτή τη χρονική περίοδο.

Θέλω όμως να επισημάνω και την απογοήτευση μας για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η όλη συζήτηση στην Κύπρο. Μπορεί να κριθεί η κυβέρνηση και να επικριθεί για το γεγονός ότι ενώ ήταν προβλεπτή η κίνηση της Τουρκίας και την είχε προ πολλού εξαγγείλει, δεν πήρε εκείνα τα προληπτικά μέτρα που θα ήταν αποτελεσματικά για να αποτρέψουν αυτήν την εισβολή.

Αυτή τη στιγμή όμως, είναι εντελώς λάθος αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπου η χώρα μας δέχεται επίθεση από την Τουρκία κάποιες πολιτικές δυνάμεις να επικρίνουν την Κυπριακή Δημοκρατία ή να της επιρρίπτουν έμμεσα ευθύνες γιατί η Τουρκία εισέβαλε στην χώρα μας. Την ευθύνη την φέρει αποκλειστικά η Τουρκία την οποία πρέπει να καταδικάσουμε. Δεν θα αποτρεπόταν η εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εάν επανήρχιζαν οι συνομιλίες. Και ούτε είναι κατανοητή η θέση ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο τουρκικός γεωτρύπανο είναι ο κ. Αναστασιάδης να προσέλθει στις συνομιλίες. Είναι μια θέση εντελώς αβάσιμη, πολιτικά αφελής λες και ο κ. Τσαβούσογλου κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών και μας περιμένει να πάμε με καλές προθέσεις.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αυτές τις δύσκολες ώρες για τη χώρα μας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εκείνο που προέχει είναι η ενότητα. Η τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να μας βρει ενωμένους σε ένα κοινό μέτωπο και οι όποιες διαφωνίες θα πρέπει να εκφραστούν εντός του Εθνικού Συμβουλίου αλλά όχι να στέλνουμε το μήνυμα διεθνώς ότι με οποιοδήποτε τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να φέρει ευθύνη για την τουρκική εισβολή.

#Τουρκικήεισβολή #ΚυπριακήΑΟΖ #ΠτΔ #ΟΗΕ #μόνιμαμέληΣΑ

3 views0 comments