Εθνικός Κατώτατος Μισθός - Συνέντευξη Υπ. ΕργασίαςΕθνικός Κατώτατος Μισθός

Η Συμμαχία Πολιτών έχει καταθέσει εδώ και μήνες Πρόταση Νόμου για θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού για όλα τα επαγγέλματα όπως ισχύει στις 23 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση της Πρότασης Νόμου μας έχει ξεκινήσει στην Επιτροπή Εργασίας και έχουμε λάβει την δέσμευση του Προέδρου της Επιτροπής ότι αυτή θα συνεχιστεί σύντομα. Στόχος μας είναι να οδηγηθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε. που δεν έχει θεσπίσει ακόμη Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ Ιδιωτικών και Δημοσίων Υπαλλήλων είναι τεράστιες με την μέση διάφορα μισθών να υπερβαίνει τα 1000€.

Η διασφάλιση του Κατώτατου Μισθού και στον ιδιωτικό τομέα για εμάς είναι πολιτική προτεραιότητα. Η αύξηση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών είναι βασική αρχή της ιδεολογίας μας.

Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει από τις διακηρύξεις και τα λόγια στις πράξεις και να υιοθετήσει την Πρόταση μας. Η σημερινή συνέντευξη της Υπουργού Εργασίας κυρίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος αποτελεί συνέχεια και παλαιότερων της τοποθετήσεων που είναι μεν υπέρ της υιοθέτησης της πρότασης μας για θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού αλλά από την άλλη είναι ακόμη μια διακήρυξη χωρίς να προωθείτε πρακτικά το θέμα.

Θεωρούμε τα νέα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η Υπουργός μέχρι το τέλος του χρόνου ακόμη μια νέα παράταση. Δεν υπάρχει χρόνος. Η εκμετάλλευση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από μερίδα εργοδοτών πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Έχουμε δώσει το χρόνο που ζητήθηκε για συζήτηση μεταξύ των εργοδοτών , των συντεχνιών και του Υπουργείου αλλά δεν έχουμε μέχρι στιγμής την οποία θετική κατάληξη.

Η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί την μοναδική οδό. Πρόθεση μας είναι να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για ψήφιση της πρότασης μας.

#ΕθνικόςΚατώτατοςΜισθός #ΥπΕργασίας #ΕπιτροπήΕργασίας #ΠρότασηΝόμου #ΕυρωπαϊκήΈνωση

6 views0 comments