Κυπριακό - Προκλήσεις "Πορθητη" στην ΠάφοΠροκλήσεις "Πορθητη" στην Πάφο

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της με τον ερευνητικό πλοίο Πορθητής δυτικά της Πάφου, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να μετακινηθεί από τις πάγιες θέσεις της κι από αυτά που θεωρεί κεκτημένα της στο Κυπριακό.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τόσο εντός όσο και εκτός κάποιοι πιέζουν για επανέναρξη των συνομιλιών ή για μια νέα Διάσκεψη.

Ως Συμμαχία Πολιτών προειδοποιούμε ότι με αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην οδηγηθούμε βεβιασμένα σε μια νέα διάσκεψη, η οποία κατά την εκτίμηση μας θα έχει χρονοδιάγραμμα και που, το πιθανότερο, θα οδηγήσει σε ένα τρίτο διαδοχικό αδιέξοδο.

Το οποίο νέο αδιέξοδο θα δικαιώσει και θα βοηθήσει εκείνους που υποστηρίζουν πως πρέπει να αναζητηθούν «νέες ιδέες» για το Κυπριακό καθώς κι εκείνους που θέλουν να το κατατάξουν στα μη επιλύσιμα προβλήματα αποσύροντας και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τη γραμμή αντιπαράταξης.

Οι επιλογές που έχουμε τώρα μπροστά μας είναι: είτε κτίζουμε την στρατηγική μας αναλύοντας τα νέα δεδομένα με στόχο να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη, είτε πάντα θα βρισκόμαστε θεατές των εξελίξεων είτε θα παραμείνουμε με τους ευσεβοποθισμούς ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί συνεχίζοντας την ίδια πολιτική.

Αν δεν σχεδιάσουμε πάραυτα μια ολοκληρωμένη στρατηγική που να βασίζεται στα σύγχρονα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα αν δεν εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε μπροστά μας έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, δυστυχώς θα συνεχίσουμε να τρέχουμε πίσω από δυσάρεστες εξελίξεις.

Ενόσω δεν αναζητούμε τρόπους για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, για να εξαναγκαστεί η τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της, οι πιέσεις θα αυξάνονται προς την δική μας πλευρά.

#ΠροκλήσειςΠορθητη #ΠροκλήσειςΤουρκίας #ΟΥΝΦΙΚΥΠ #νέαΔιάσκεψη

5 views0 comments