Σύνοψη της κοινής πολιτικής διακήρυξης της συνεργασίας «Συμμαχία-Οικολόγοι»κοινή πολιτική διακήρυξη

Για την Ευρώπη των πολιτών,

Τον Μάιο του 2019 οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου που θα αποφασίζουν για την Ευρώπη στην οποία επιθυμούμε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Το όραμά μας ως Συμμαχία-Οικολόγοι είναι να κτίσουμε μια Ευρώπη ελεύθερη, οικολογική, δημοκρατική, βιώσιμη και ενωμένη. Μια Ευρώπη στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο νόμος και η ισότητα θα εφαρμόζονται για όλους.

Ήρθε η στιγμή για αλλαγή στην Ευρώπη, για να εκπληρωθούν τα όνειρα των πολιτών.

Ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, να αντισταθούμε στο μίσος και τον ρατσισμό και να αγωνιστούμε για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Για μια Ευρώπη που επιδιώκει τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και μεταξύ των γενεών, αλλά και τη δημοκρατία χωρίς διακρίσεις. Που προστατεύει τους πολίτες της και τους δίνει την εξουσία. Που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και στηρίζει το κράτος δικαίου. Που προάγει την παγκόσμια ειρήνη και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Λέμε όχι στην Ευρώπη του εθνικισμού και του φασισμού. Λέμε όχι στη δυσπιστία και μισαλλοδοξία που οδηγεί την κοινωνία μας σε διχασμό και μίσος.

Αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και επιθυμούμε τη διεύρυνση των οριζόντων που προκύπτουν για εμάς ως ανθρώπους αλλά και για τον πολιτισμό μας γενικότερα μέσω της επαφής μας με άλλους πολιτισμούς και συνήθειες. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον πατριωτισμό με τον εθνικισμό.

Θέλουμε η Ευρώπη να αποτελέσει πρότυπο στον κόσμο και να αποδείξει πώς η Ευρωπαϊκή ταυτότητα των πολιτών εμπλουτίζει την εθνική και πολιτισμική μας ταυτότητά.

Καλούμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα ψήφου τους. Οι Ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις επόμενες γενιές.

Η πρόοδος ή η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την επιλογή των πολιτών, από τη δική μας επιλογή.

Οι στόχοι μας:

1. Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μεταστροφή σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

2. Επένδυση σε μια οικονομία της έρευνας και καινοτομίας

3. Εγγύηση αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού σε κάθε κράτος μέλος

4. Προάσπιση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενίσχυση της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς

5. Υπεύθυνη Ευρώπη που λειτουργεί καλύτερα για τους πολίτες

6. Προάσπιση του δικαιώματος ασύλου και θέσπιση νομικών και ασφαλών διαύλων μετανάστευσης

7. Προστασία της υγείας των πολιτών μας με την καταπολέμηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των υδάτων και τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων

8. Εγγύηση δωρεάν πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση, δίκαια αμειβόμενη πρακτική άσκηση και καλές θέσεις εργασίας για τους νέους

9. Θέλουμε μια Ευρώπη, κατά της έμφυλης βίας και υπέρ των ίσων δικαιωμάτων για όλους

10. Για μια Ευρώπη που ηγείται στην παγκόσμια σκηνή

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Κυπριακός λαός ευελπιστούσε ότι η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργούσε ως καταλύτης για μια δίκαιη λύση που θα συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα ανέτρεπε την Τουρκική κατοχή και τη διχοτόμηση. Η ανοχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε κι επιδεικνύει απέναντι στην Τουρκία και στην επιθετικότητα της έναντι της Κύπρου δικαιολογημένα απογοήτευσε το λαό μας.

Ευθύνες όμως φέρει και η απουσία διεκδικητικότητας από τις Κυπριακές κυβερνήσεις και τους αντιπροσώπους μας στην Ευρώπη. Τα δεδομένα αλλάζουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας προσφέρει μηχανισμούς και δυνατότητες για προώθηση της υπόθεσης της Κύπρου και προάσπισης των δικαιωμάτων μας. Με διεκδικητικούς εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον αναβαθμισμένο του ρόλο για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει μεγάλα ανταγωνιστικά και μοναδικά πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε: Η γεωστρατηγική μας θέση, ο σταθεροποιητικός ρόλος μας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τα σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορούν να εξυπηρετήσουν τους Ευρωπαϊκούς στόχους και ανάγκες. Γι’ αυτές τις υπηρεσίες κι αυτά τα οφέλη που η χώρα μας μπορεί να προσφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους μας θα πρέπει να πάρουμε σημαντικά ανταλλάγματα κυρίως για το Κυπριακό πρόβλημα κι όχι μόνο. Σήμερα που η εικόνα του Ερντογάν και της Τουρκίας έχουν διαβρωθεί και η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο πρέπει να διαθέτουμε ολοκληρωμένη στρατηγική, διεκδικητικούς Ευρωβουλευτές που μπορούν να συμβάλουν με τη δράση τους στην επίλυση των ευρύτερων Ευρωπαϊκών προβλημάτων και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην εθνική μας υπόθεση.

Έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια Ευρωπαϊκή λύση η οποία θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα κι δημοκρατικές ελευθερίες, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια ελεύθερη πατρίδα χωρίς εποίκους, ξένους στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος, και παράλληλα να χαίρει πλήρως των δικαιωμάτων που της παρέχει. Πρέπει να αρθεί η συνήθεια της «άδειας καρέκλας» με την ενίσχυση του δυναμικού του Υπουργείου Εξωτερικών και την περαιτέρω εμπλοκή της Βουλής των Αντιπροσώπων στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι διεργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν την καθημερινή ζωή μας σε τεράστιο βαθμό, δεν μπορούμε να παραμένουμε απλοί θεατές στη διαμόρφωση Ευρωπαϊκών πολιτικών, ελπίζοντας ότι θα διαμορφωθούν υπέρ μας. Πρέπει να κτίσουμε συνεργασίες με όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και να επιδεικνύουμε ενδιαφέρον και για θέματα που δεν αφορούν ίσως άμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε συμμαχίες και να πετύχουμε τη συμπαράστασή τους σε θέματα που μας αφορούν πιο άμεσα.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Οι επερχόμενες εκλογές θα έχουν αποφασιστική σημασία για το μέλλον της Ευρώπης. Θέλουμε να υπερβούμε το κατεστημένο και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα για το κοινό μας Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ο κόσμος γύρω μας δεν μένει ακίνητος, γι’ αυτό κι εμείς, στην Ευρώπη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο. Ας φέρουμε την αλλαγή στην Ευρώπη! Ας συνδυάσουμε μια ριζοσπαστική ανάλυση με φιλόδοξους στόχους και με μια ρεαλιστική προσέγγιση.

Ως Συμμαχία-Οικολόγοι, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για τις προτεραιότητες που σας παρουσιάσαμε. Καλούμε όλους τους Κύπριους πολίτες να μας στηρίξουν σ’ αυτόν τον αγώνα.

Ας χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, για τους πολίτες της.

#κοινήπολιτικήδιακήρυξη #ΣυνεργασίαΣυμμαχίαΟικολόγοι

13 views0 comments