Κυπριακό - Έκθεση Γ.Γ. ΟΗΕΈκθεση Γ.Γ. ΟΗΕ

O ΓΓ του ΟΗΕ με το προσχέδιο έκθεσης του διατηρεί ίσες αποστάσεις και το θετικό είναι ότι επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει εν ζωή την όλη διαδικασία και κυρίως την διαδικασία που ανέθεσε στην κ.Λούτ.

Η έκθεση απεικονίζει τις πραγματικότητες ως έχουν. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε ουσιώδη ζητήματα και που δεν επιτρέπουν να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε σύντομο χρόνο.

Θετικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναφορά στο προσχέδιο έκθεσης σε νέες ιδέες όπως υπήρχε αναφορά στην έκθεση του περασμένου Σεπτέμβρη.

Θετικό επίσης είναι το γεγονός ότι εκτιμά ως απαραίτητη προϋπόθεση την καλή προετοιμασία στην διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών.

Σε κάποια όμως ουσιώδη ζητήματα ικανοποιεί την Άγκυρα και την τουρκική προσέγγιση.

Πρώτον, ενώ έμμεσα επικρίνει τις δημόσιες δηλώσεις και την δημόσια ρητορική και αντιπαράθεση που κατά την άποψη του δεν βοηθά στην δημιουργία καλού κλίματος, εστιάζει μόνο στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και αποσιωπά την πολεμική ρητορική και τις ακραίες θέσεις που εκφράζουν τόσο κ κ.Ερντογάν όσο και άλλα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.

Δεύτερον, η ίδια δυστυχώς προσέγγιση υπάρχει και στα ενεργειακά ζητήματα όπου ο ΓΓ αντί να σημειώσει το αυτονόητο που ισχύει για κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ ότι τα ενεργειακά είναι κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους-μέλους του, στην ουσία υιοθετεί μια δικοινοτική προσέγγιση αναφερόμενος σε οφέλη όλων των κατοίκων που έμμεσα διασυνδέει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με την λύση του Κυπριακού.

Τρίτον, αναφερόμενος στο πλαίσιο Γκουτέρες παραπέμπει στην 30η Ιουνίου αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο τον ΠτΔ κ. Αναστασιάδη ο οποίος αναφέρεται στην 4η Ιουλίου και στις επεξηγήσεις που είχαν δοθεί από τον τότε εκπρόσωπο του ΓΓ αναφορικά με το πλαίσιο Γκουτέρες.

Οι αναφορές στην έκθεση για τα ΜΟΕ είναι εν πολλοίς οι ίδιες με προηγούμενες εκθέσεις του με μόνη διαφορά ότι εστιάζει σημαντικά στην διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε αυτό το μέτρο είναι η ε εμμονή και η προσπάθεια της τ/κ ηγεσίας για αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η όλη έκθεση του ΓΓ και ιδιαίτερα η αναφορά του σε χαμηλές προσδοκίες για πρόοδο στους όρους αναφοράς που θα αποτελούσαν το νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων ελλοχεύει ένα σοβαρό κίνδυνο. Πολύ φοβούμαι ότι οι ΗΠΑ ενδεχόμενα να αξιοποιήσουν αυτήν την αναφορά και την όλη έκθεση κατά την συζήτηση στο Σ.Α για την ανανέωση του παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Ενόσω δεν αναζητούμε τρόπους για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, για να εξαναγκαστεί η τουρκική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις το αδιέξοδο θα διαιωνίζεται και πολύ φοβάμαι οι πιέσεις θα αυξάνονται προς την δική μας πλευρά.

#ΈκθεσηΓΓΟΗΕ #ΟΥΝΦΙΚΥΠ #Συνομιλίες #Ερντογάν #Υδρογονάνθρακες

0 views0 comments