ΕΣΤΙΑ- Δηλώσεις Υπ.Οικ – Πρόταση Συμμαχίας Πολιτών για συνεπείς δανειολήπτεςΣχέδιο Εστία

Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα πως μέχρι το τέλος του 2019 θα ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές του σχεδίου Εστία.

Δυστυχώς τόσο η Επιτροπή Οικονομικών όσο και ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχουν προωθήσει για συζήτηση την πρόταση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργου Λιλλήκα στην στήριξη με κάποιο τρόπο παράλληλα με το Σχέδιο Εστία όσων είχαν τα ίδια εισοδήματα με όσους προνοεί το σχέδιο αλλά επέλεξαν να στερηθούν από την ποιότητα ζωής τους και να εξυπηρετούν το οικιστικό τους δάνειο.

Η Πρόταση ουσιαστικά εισάγει στην νομοθεσία ως εκπίπτουσα δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα φυσικού προσώπου το ποσό που πληρώθηκε ως επιτόκιο δανείου που αφορά πρώτη κατοικία από δανειολήπτη ο οποίος ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του. Η Πρόταση συζητήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στην Επιτροπή την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018. Έχουμε επανέλθει με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών κ. Άγγελο Βότση τον Μάρτιο του 2019 και αναμένουμε όπως η συζήτηση συνεχιστεί το συντομότερο.

Παράλληλα εισηγηθήκαμε όπως ζητηθεί από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών να ετοιμάσει εισήγηση για ένταξη στο πρόγραμμα Επιδότησης Επιτοκίου ,που εφαρμόζει σήμερα , των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας που ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και είχαν εισοδήματα μικρότερα του φορολογητέου και δεν θα μπορούσαν να ευνοηθούν από την φορολοαπαλλαγή που εισάγει η Πρόταση Νόμου μας.

Σκοπός των προτάσεων μας ήταν παράλληλα με την εφαρμογή του Σχεδίου Εστίας να εφαρμοστεί και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά θα επιβραβεύει και όσους δανειολήπτες είχαν τα ίδια μεν εισοδήματα με τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στο Σχέδιο αλλά επέλεξαν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στερούμενοι την ποιότητα ζωής τους.

Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Πρότασης μας λάβαμε διαβεβαιώσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το κυβερνών κόμμα ότι μελετάται ολοκληρωμένο Σχέδιο το οποίο ονόμασαν Εστία 2, που θα αφορά αυτή την ομάδα, και θα το παρουσίαζαν σύντομα στην Επιτροπή.

Το Σχέδιο Εστία εγκρίθηκε και πάει για εφαρμογή, η στήριξη των συνεπών δανειοληπτών ακόμη εκκρεμεί.

Χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται τα τελευταία χρόνια επέλεξαν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους και να στερηθούν από την ποιότητα ζωής τους.

Το γεγονός ότι το σχέδιο Εστία δεν συμπεριλαμβάνει και όσους έχουν τα ίδια χαμηλά εισοδήματα αλλά εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους αποτελεί μέγιστη κοινωνική αδικία, δημιουργεί δικαίως το αίσθημα της ανισότητας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στις μελλοντικές γενιές που καλούνται να οικοδομήσουν ένα κράτος δίκαιο, που να προάγει την αξιοκρατία, την ισονομία, την συνέπεια και την αλληλεγγύη.

#ΕΣΤΙΑ #ΕπιτροπήΟικονομικών #ΣχέδιοΕστία #Δανειολήπτες #ΠοιότηταΖωής

8 views0 comments