Συνάντηση Πρόεδρου Συμμαχίας Πολιτών με Υπουργό ΕσωτερικώνΥπουργείο Εσωτερικών

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για την σημερινή συνάντησή . Είναι μια συνάντηση που ζητήσαμε για να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις και σκέψεις μας προς τον Υπουργό για τρία ουσιαστικά και βασικά ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την κοινωνική στέγη όπου γνωρίζω ότι το Υπουργείο έχει ετοιμάσει κάποια πολιτική και ήδη σε συνεργασία με τον ΚΟΑ αναπτύσσει μια συγκεκριμένη στρατηγική. Εκφράσαμε τις απόψεις μας, κάποιες από τις εισηγήσεις μας για να γίνει όσο γίνεται πιο αποτελεσματική η πολιτική στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σημαντικά στρώματα του πληθυσμού που έχουν αδυναμία να αποκτήσουν κοινωνική στέγη.

Ήρθαμε επίσης να ζητήσουμε ένα παρεμφερές ζήτημα που είναι η φοιτητική στέγη όπου όντως πολλοί φοιτητές με τα πάρα πολύ υψηλά ενοίκια που υπάρχουν στην αγορά για γνωστούς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στο υψηλό ενοίκιο και δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις σπουδές τους.

Επίσης το ζήτημα που αφορά την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, δηλαδή την παροχή κινήτρων κυρίως σε νεαρά ζευγάρια για να εγκατασταθούν και να φτιάξουν την πρώτη τους κατοικία στην ύπαιθρο έτσι ώστε να ξαναφέρουμε την ζωή στα χωριά μας, που υπάρχει η τάση τις τελευταίες δεκαετίες να μετατρέπονται σε γηροκομεία.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί βρίσκεται σε μια διαδικασία το Υπουργείο ανάπτυξης συγκεκριμένων κινήτρων και προγραμμάτων προς αυτήν την κατεύθυνση και μας δόθηκε ευκαιρία να συζητήσουμε και το στάδιο της ανάπτυξής του ζητήματος της πολεοδομικής άδειας και της άδειας οικοδομής, που είναι μια πρόταση νόμου που καταθέσαμε ως Συμμαχία Πολιτών στην Βουλή και εκκρεμεί.

Χαίρομαι γιατί και αυτό τα ζήτημα έχει ολοκληρωθεί, όχι μόνο η μελέτη αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ο διάλογος με το ΕΤΕΚ , με βάση τα όσα μας είπε ο Υπουργός φαίνεται ότι πριν το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να καταθέσει τα σχετικά νομοσχέδια στην Βουλή. Αυτό πιστεύω θα συμβάλλει τα μέγιστα για να καταργηθεί μια γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους developers αλλά τον κάθε Κύπριο πολίτη που θέλει σήμερα να εξασφαλίσει μέσα από τις συγκεκριμένες χρονοβόρες διαδικασίες μια πολεοδομική άδεια, μια άδεια οικοδομής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Σύντομα θα ανακοινώσουμε το νέο πλαίσιο αδειοδότησης πολεοδομικής και άδειας οικοδομής που είναι ακριβώς στην ίδια φιλοσοφία με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο κ. Λιλλήκας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Λιλλήκα για την χρήσιμη συνάντηση που είχαμε σήμερα. Όσον αφορά το νέο πλαίσιο αδειοδότησης της ανάπτυξης. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα είναι πολύ ριζοσπαστικό για τα κυπριακά δεδομένα. Έχουμε αρχίσει μια συνεργασία με τους Αυστριακούς μελετητές, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. Εδώ και αρκετό καιρό βρισκόμαστε σε διαβούλευση με το ΕΤΕΚ ούτως ώστε να γίνει μια απλοποίηση σημαντική των διαδικασιών, για να έχουν οι ιδιώτες μελετητές να έχουν την δική τους ευθύνη για την αδειοδότηση των έργων. Έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για το μητρώο των ιδιωτών μελετητών το οποίο βρίσκεται στην νομική υπηρεσία. Σύντομα θα ανακοινώσουμε αυτό το νέο πλαίσιο αδειοδότησης το οποίο πιστεύουμε θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου και είναι ακριβώς στην ίδια φιλοσοφία με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο κ. Λιλλήκας. Η φιλοσοφία είναι η ίδια και έτσι χαίρομαι που υπάρχει συναντίληψη για τον τρόπο που συζητήσαμε και τα άλλα θέματα που έχει θίξει ο κ.Λιλλήκας.

Όσον αφορά τις ορεινές περιοχές έχουμε τονίσει ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει δώσει πολύ σημασία στις ορεινές περιοχές. Ολοκληρώνεται και για πρώτη φορά μια ενιαία στρατηγική. Έχουμε δώσει πολύ σημασία στα έργα υποδομής, αναπτυξιακά έργα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έργα στις περιοχές αυτές. Μόλις εχθές το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίδομα στήριξης των μόνιμων κατοικιών και θα ακολουθήσουν και άλλα και σίγουρα λαμβάνουμε υπόψη με σοβαρότητα όλες τις προτάσσεις έχουν κατατεθεί και από τον κ.Λιλλήκα. Όπως επίσης και τις άλλες προτάσεις που αφορούν τα άλλα προγράμματα, είτε στέγασης είτε φοιτητών που έχουμε συζητήσει σήμερα.

#ΥπουργείοΕσωτερικών #Στεγαστικήπολιτική #Ορεινέςπεριοχές #άδειαοικοδομής #γραφειοκρατία #Βουλή

5 views0 comments