Ομιλία Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών στην Ολομέλεια για ΣυνεργατισμόΟλομέλεια Συνεργατισμός

Η σημερινή συζήτηση θα έχει νόημα και χρησιμότητα αν οδηγήσει σε συμπεράσματα και αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να διορθώσουμε διαχρονικά λάθη και αδυναμίες. Αν οδηγήσει σε αποφάσεις που θα αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα με παρόμοιες συνέπειες στο μέλλον.

Το να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν είναι ένα έργο που επετέλεσε πλήρως και τεκμηριωμένα η Ερευνητική Επιτροπή Αρέστη. Η μη ανάληψη της ευθύνης ήταν περίπου αναμενόμενη αφού αποτελεί μια παγιωμένη πλέον πολιτική κουλτούρα. Δεν ξέρω αν η σημερινή συζήτηση θα οδηγήσει σε παραιτηση ή παύση του Υπουργού Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά, αυτό για μένα δεν θα είναι το μεγάλο κέρδος.

Παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα του λαού, όμως, δεν θα προσφέρει κάποιο ουσιαστικό όφελος για τον τόπο. Εξάλλου η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι προσωπικό αλλά κυβερνητικό δόγμα.

Ουσιαστικό όφελος για τον τόπο θα προκύψει αν παραδειγματιστούμε από τα όσα λάθη που έχουν διαπραχθεί και προβούμε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα αποτρέψουν επανάληψη τους στο μέλλον. Όφελος θα προκύψει για τον τόπο αν αλλάξουμε πολιτική κουλτούρα, αν ξεφύγουμε από την πολιτική πρακτική της κομματικοποίησης των ανεξάρτητων αρχών και θεσμών, των Ημικρατικών Οργανισμών, αν εγκαταλείψουμε την πολιτική πρακτική του βολέματος των κομματικών ημετέρων, των κουμπάρων, των φίλων, των συγγενών και των συμπεθέρων.

Όφελος για τον τόπο θα προκύψει αν πάψουμε να αναζητούμε ευθύνες για τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή και τη διαφθορά μέσα από Εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και Ερευνητικών Επιτροπών και δημιουργήσουμε διαφανείς διαδικασίες, ισχυρούς κι αποτελεσματικούς μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου που θα αποτρέπουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αλλιώς θα βιώσουμε ξανά και ξανά τα ίδια φαινόμενα.

Το σκάνδαλο του χρηματηστηρίου διαδέχθηκε το Μαρί, το Μαρί διαδέχθηκε η Λαϊκή Τράπεζα, τη Λαϊκή Τράπεζα διαδέχθηκε ο Συνεργατισμός και τον Συνεργατισμό με μαθηματική ακρίβεια θα διαδεχθεί το επόμενο σκάνδαλο.

Είναι μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, απ’ αυτή την οπτική γωνία που ως Συμμαχία Πολιτών προσεγγίζουμε τη σημερινή συζήτηση για την κατάρρευση και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.

Ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε συστηματικά ασχοληθεί με τις ρίζες του συστήματος που οδηγεί στην κακοδιαχείριση, στην ατιμωρησία και στη διαιώνιση φαινομένων που προκαλούν την οργή των πολιτών. Έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει το σύστημα της πολιτικό-κομματικής διαπλοκής και της διαφθοράς που έχει στηθεί εδώ και δεκαετίες και έχει διαβρώσει σχεδόν όλο το κρατικό και πολιτικό μας οικοδόμημα.

Γι’ αυτό, διαβλέποντας τον κίνδυνο, το παλαιοκομματικό σύστημα του κατεστημένου να εστιάσει την όλη συζήτηση γύρω από την κατάρρευση του Συνεργατισμού πάνω σε πρόσωπα και ατομικές ευθύνες (που ασφαλώς υπάρχουν), επιλέξαμε να διευρύνουμε τη συζήτηση, για να αναδείξουμε τον καρκινογόνο εγκέφαλο του συστήματος που αναπαράγει φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς σε όλους, σχεδόν, πλέον τους τομείς του πολιτικό-οικονομικού πεδίου.

Η Έκθεση της Επιτροπής Αρέστη για την κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της λογοδοσίας και της ανάληψης ευθύνης. Αν ο Υπουργός Οικονομικών από ευθιξία είχε παραιτηθεί, ενδεχόμενα αυτή η συζήτηση να μην γινόταν. Η άρνηση ανάληψης ευθύνης ή η τυπική αλλά όχι έμπρακτη ανάληψη ευθύνης, ανέδειξε για μιαν ακόμα φορά την κρίση των θεσμών που μαστίζει τη χώρα μας.

Η μη ανάληψη ευθύνης, η κρίση των θεσμών και των αξιών αναδεικνύουν μιαν νωθρή πολιτική κουλτούρα, μια διεφθαρμένη κομματική και πολιτική πρακτική, η οποία αποτελεί μιαν από τις βασικές παθογένειες του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος.

Μια σειρά από σκάνδαλα πολιτικό-οικονομικής διαπλοκής παρέμειναν ατιμώρητα με αποτέλεσμα η ατιμωρησία να έχει καθιερωθεί ως σταθερή αξία και να έχει επιβληθεί επί της αρχής της λογοδοσίας. Έτσι το περί δικαίου αίσθημα του λαού παραμένει διαχρονικά ανικανοποίητο. Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, το ατύχημα της Ήλιος, το Μαρί, η οικονομική κρίση και το κούρεμα, η Λαϊκή Τράπεζα και οι διασυνδέσεις Βγενόπουλου με πολιτικά πρόσωπα είναι μερικά από τα όσα έχουν απασχολήσει την κοινωνία τα τελευταία χρόνια.

Για πολλά απ’ αυτά έχουν διοριστεί Ερευνητικές Επιτροπές τα πορίσματα των οποίων, σχεδόν πάντοτε, αμφισβητήθηκαν κι απαξιώθηκαν απ’ αυτούς που κρίθηκαν ότι φέρουν ευθύνη. Αυτό έχει καταστεί πλέον πολιτική πρακτική καθιερώνοντας έτσι μια πολιτική κουλτούρα που οδηγεί στην ισοπέδωση ευθυνών και στην απόκρυψη των πραγματικών υπευθύνων. Η προηγούμενη συγκάλυψη υπευθύνων δικαιολογεί τη σημερινή και η σημερινή συγκάλυψη θα αποτελέσει τη βάση δικαιολόγησης κι απόκρυψης της αυριανής και μελλοντικής συγκάλυψης υπευθύνων. Είναι πλέον εμφανές πως βασικός πυλώνας του συστήματος είναι η συγκάλυψη των ημετέρων. Αυτή η κομματική στήριξη υπευθύνων για σκάνδαλα και τραγωδίες αποτελεί το οξυγόνο για τη διαιώνιση του συστήματος της διαφθοράς.

Αναφέρθηκα στην ισοπέδωση γιατί αυτή αποτελεί την συνήθη τακτική για συγκάλυψη των πραγματικών υπευθύνων. «Βουλευτές δεν έχουν φορολογικό φάκελο», είχε πει το Τμήμα Φορολογικών Προσόδων, «Βουλευτές είχαν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια κι άρα εγείρεται ζήτημα ασυμβίβαστου αναφορικά με τη συμμετοχή τους στη ψήφιση Νόμων για τα ΜΕΔ» λέει ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτές οι γενικές και ανώνυμες αναφορές από τη μια οδηγούν στην απαξίωση του συνόλου των πολιτικών προσώπων, των Βουλευτών, των κομμάτων με τη λογική «όλοι εμπλέκονται» και από την άλλη προσφέρει πέπλο απόκρυψης αυτών που πραγματικά εκμεταλλεύονται το σύστημα ή κάνουν κατάχρηση του αξιώματος και της εξουσίας που αυτό τους προσφέρει.

Εμείς, λέμε, όλα στο φως! Αφού η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος υπερτερεί της αρχής της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα. Πλήρης διαφάνεια. Ο λαός δικαιούται και πρέπει να ξέρει!

Πριν από μερικά χρόνια, σε μια συνέντευξη μου είχα πει ότι τα πολιτικά κόμματα από κύτταρα της δημοκρατίας κατέληξαν να είναι η κυτταρίτιδα της δημοκρατίας. Τα παραδοσιακά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο για 40 και πλέον χρόνια, πολύ φοβάμαι ότι σταδιακά υποκατέστησαν την παραγωγή πολιτικής, που έπρεπε να είναι ο μοναδικός ή ο κύριος ρόλος και σκοπός τους, με την προαγωγή της κομματικής χειραγώγησης θεσμών και οργανισμών και τη δημιουργία κουλτούρας κομματισμού.

Για χρόνια, ως Συμμαχία Πολιτών φωνάζουμε πως δεν είναι δουλειά των κομμάτων να διοικούν την CYTA, την ΑΗΚ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεργατικής Κεντρικής (μετέπειτα Κυπριακής) Τράπεζας, να στελεχώνουν την ΕΔΥ και την ΕΕΥ. Αυτή είναι η δουλειά τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων. Η Κυβέρνηση οφείλει να επιλέγει για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και τις Ανεξάρτητες Αρχές, πρόσωπα με βάση την αξία, τις δεξιότητες, τις γνώσεις, την αμεροληψία και την ανεξαρτησία τους. Αντί τούτου, προσφεύγει στα κόμματα τα οποία κάνουν επιλογές με εντελώς άλλες αρχές. Αντί της αξίας επιλέγουν την κομματική ταυτότητα και την προσήλωση στο κόμμα. Αντί της αμεροληψίας και ανεξαρτησίας ενός προσώπου, προτιμούν την προσήλωση στην κομματική πειθαρχία και υπακοή.

Αντί της γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης στο αντικείμενο προτιμούν τη δεξιότητα στο ρουσφέτι και στην εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων πολιτικού ή και οικονομικού χαρακτήρα. Αντί των γνώσεων και της ικανότητας προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος προτιμούν τη δεξιότητα παρασκηνιακής διαπλοκής για την κατανομή των λαφύρων της εξουσίας.

Είναι με αυτή την πολιτικό-κομματική κουλτούρα και πρακτική που στήθηκε το σάπιο σύστημα που εκτρέφει τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή και επιτρέπει τη συγκάλυψη. Οι πρωταγωνιστές αυτού του διεφθαρμένου συστήματος είναι αυτοί που παρεμποδίζουν και κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης κι εκσυγχρονισμού του συστήματος.

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έκανα αυτή την εκτεταμένη εισαγωγή γιατί, πιστέψτε με, αν δεν υπήρχε αυτό το καλοκουρδισμένο σύστημα διαπλοκής δεν θα είχαμε την κατάρρευση του Συνεργατισμού, που δικαιολογημένα απασχολεί σήμερα την κοινωνία.

Ο Συνεργατισμός ήταν μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση με μεγάλη οικονομική προσφορά στον τόπο. Σε πρώτη φάση απάλλαξε τους αγρότες από τους τοκογλύφους προσφέροντας τους καλύτερη ποιότητα ζωής. Στη συνέχεια βοήθησε τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα να αποκτήσουν το σπίτι τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας προκαλεί απογοήτευση και αποτελεί απώλεια.

Το Πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη, καταγράφει με τεκμηριωμένο τρόπο, όλες τις αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο του Συνεργατισμού. Τολμώ να πω πως αυτή η Έκθεση είναι, ίσως, η πιο πλήρης και τεκμηριωμένη Έκθεση από όλες τις Ερευνητικές Επιτροπές που έχουν διοριστεί μέχρι σήμερα. Η Έκθεση αναδεικνύει το ζημιογόνο ρόλο των παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων που διοικούσαν τα ΣΠΙ, εκλέγοντας στις Επιτροπές ανθρώπους που στερούνταν γνώσεων για το αντικείμενο. Αποτέλεσμα τούτου ήταν η κακοδιαχείριση. Συχνό φαινόμενο ήταν η εξυπηρέτηση των ιδίων των μελών των Επιτροπών ή κομμάτων ή άλλων φίλων και κομματικών στελεχών με δάνεια με ευνοϊκούς όρους και επιτόκια ή ακόμα και με διαγραφές δανείων.

Αυτές οι συμπεριφορές αναδεικνύουν την απουσία αποτελεσματικού μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου που θα απέτρεπε τέτοιες καταχρηστικές πρακτικές. Αλλά πως να στηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός ελέγχου όταν αυτοί που θα ελέγχοντο έλεγχαν όλο το σύστημα;

Δεν είναι τυχαίο, που στην πιο κρίσιμη φάση όπου κρινόταν η επιβίωση του Συνεργατισμού, αυτά τα κόμματα με νομοθεσία περιόρισαν το πεδίο ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Προστάτευσαν τους ανθρώπους τους και τις ατασθαλίες τους, διατήρησαν τα κομματικά κεκτημένα σε βάρος του Συνεργατισμού και του δημόσιου συμφέροντος, αφού ο Συνεργατισμός ήταν πλέον Κρατική Τράπεζα. Ως προς την τελευταία περίοδο, το Πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για τις ευθύνες του Υπουργού Οικονομικών κύριου Χάρη Γεωργιάδη.

Τεκμηριωμένα του επιρρίπτει ευθύνες ως προς την ποιότητα των ανθρώπων που διόρισε με βασικό προσόν τη φιλία, ως προς την ανοχή που επέδειξε για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τη διεύθυνση της Συνεργατικής Τράπεζας, ως προς τη συγκάλυψη και στήριξη μιας αδιαφανούς διαδικασίας στην επιλογή της ALTAMIRA με ενδεχόμενα ποινικές διαστάσεις. Του επιρρίπτει ακόμα σοβαρότατες ευθύνες ως προς την απόκρυψη πορισμάτων και σχολίων του ΕΕΜ ή και παραπλάνηση του Υπουργικού Συμβουλίου και της Βουλής προκειμένου να πετύχει αυτό που ενδεχόμενα από την αρχή επιδίωκε: την πώληση της ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Σοβαρές πολιτικές ευθύνες επιρρίπτει και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανοχή που επέδειξε απέναντι στον Υπουργό Οικονομικών διατηρώντας τον στη θέση του, ιδιαίτερα μετά το 2017 όταν είχε ενημερωθεί για τις αδυναμίες και αποτυχία του να φέρει σε πέρας το έργο της διάσωσης της ΣΚΤ με αποτέλεσμα να τροχιοδρομούνται πλέον καταστροφικές εξελίξεις. Ευθύνες φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για την απόκρυψη από τον λαό της αλήθειας για την ΣΚΤ προφανώς για να αποφύγει το πολιτικό κόστος πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο κ. Αναστασιάδης ευθύνεται και για το γεγονός ότι αβασάνιστα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, στήριξε τις επιλογές του Υπουργού του για στελέχωση της ΣΚΤ.

Και πολύ περισσότερο γιατί δεν θορυβήθηκε και δεν δραστηριοποιήθηκε μετά από τις παραιτήσεις από τη Διεύθυνση και την Επιτροπεία της ΣΚΤ αξιόλογων τεχνοκρατών με επιτυχή καριέρα στον Τραπεζικό τομέα. Κτύπησαν καμπανάκι με τις παραιτήσεις τους αλλά ο ήχος δεν έφτασε στα αυτιά ούτε του Υπουργού ούτε του Προέδρου.

Το πιο τραγικό σε αυτή την ιστορία είναι η τύχη του Πορίσματος της Επιτροπής Αρέστη. Όσοι, τεκμηριωμένα, κρίνονται ότι φέρουν ευθύνες φάνηκαν πιστοί στην παλαιοκομματική κουλτούρα της απαξίωσης και αμφισβήτησης του Πορίσματος και της ίδιας της Ερευνητικής Επιτροπής για να πετύχουν την συγκάλυψη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει ταχθεί να υπηρετεί και να προστατεύει τους θεσμούς, φρόντισε να προσφέρει κάλυψη στον Υπουργό του αμφισβητώντας το πόρισμα.

Ο Πρόεδρος εστίασε μόνο στις ευθύνες των κομμάτων ξεχνώντας ότι για 25 χρόνια ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και άρα και από αυτή την ιδιότητα φέρει ευθύνη. Ο Πρόεδρος με την στάση του πλήγωσε το κύρος των θεσμών και ιδιαίτερα αυτόν της Προεδρίας.

Ο Υπουργός Οικονομικών με απύθμενη αλαζονεία αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί. Αντί τούτου θεωρεί επιτυχία του το κλείσιμο της ΣΚΤ και μας κάνει μάθημα περί «ευθύνης και υπευθυνότητας» παραγνωρίζοντας την έννοια της ευθιξίας που, όπως αποδεικνύεται τελικά, είναι ένα φρούτο που δεν ευδοκιμεί στον τόπο μας.

Η εξαγγελία του για παραίτηση του σε 9 μήνες εύλογα μας γεννά το ερώτημα για το ποιο πόστο κενώνεται τότε για να γίνει η σχετική μετακίνηση.

Όσον αφορά τα κόμματα, έκαναν το αναμενόμενο. Αντί ανάληψης του δικού τους μεριδίου ευθύνης επέλεξαν την άγονη αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται περισσότερο. Δεν εξισώνουμε τις ευθύνες. Ούτε και ισχυριζόμαστε ότι τα λάθη πριν από το 2013 οδήγησαν αναπόφευκτα στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Όμως εμείς ως Συμμαχία Πολιτών υιοθετούμε πλήρως τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αρέστη και δεν κάνουμε επιλεκτικές επιλογές και αναφορές. Τελικά κανένας δεν ανέλαβε ευθύνη για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η μη αναγνώριση από κανένα του μεριδίου της ευθύνης που του αναλογεί είναι θλιβερή εξέλιξη γιατί αποτελεί την απόδειξη πως τίποτε δεν θα διορθωθεί. Είναι απόδειξη πως, για μιαν ακόμα φορά πάθαμε αλλά δεν μάθαμε.

Πως το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς θα διατηρηθεί αλώβητο και η κοινωνία αναπόφευκτα θα αναμένει το επόμενο σκάνδαλο.

Βρισκόμαστε μπροστά από ένα σύστημα το οποίο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικό και διαθέτει την ικανότητα της διαιώνισης μέσα από συγκεκριμένες πρακτικές και μεθόδους. Σ’ ένα τουίτ μου μετά την απαξίωση που έτυχε το Πόρισμα για τον Συνεργατισμό, με σαρκαστική διάθεση έγραψα πως από τώρα και στο εξής «ο διορισμός οποιασδήποτε άλλης ερευνητικής επιτροπής για σκάνδαλα θα πρέπει να συνιστά ποινικό αδίκημα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος! Πεταμένα λεφτά για αχρείαστη αναζήτηση των ευθυνών».

Για να καταρρεύσει αυτό το σύστημα κι όχι κάποιος άλλος ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική κουλτούρα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει με αυτόβουλη πρωτοβουλία του κομματικού κατεστημένου που έστησε το σύστημα και βολεύεται με αυτό.

Σήμερα, πιο έντονα από ποτέ, προβάλλει η ανάγκη για θεσμικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό του Κράτους και των θεσμών του, έτσι ώστε να μην είναι εύκολη η κατάχρηση εξουσίας και η ανάπτυξη δικτύων διαπλοκής και διαφθοράς.

Ως Συμμαχία Πολιτών στα τρία σχεδόν χρόνια που είμαστε στη Βουλή καταθέσαμε σωρεία Προτάσεων Νόμου αλλά και προτάσεων προς την Κυβέρνηση, για να εναρμονίσουμε το Κράτος και την πολιτική ζωή με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εκκρεμεί στη Βουλή η Πρόταση Νόμου για το Ανακλητό.

Για την καθιέρωση δημοκρατικών διαδικασιών μέσα από τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να ανακαλούν, πριν λήξει η θητεία τους, τους εκλελεγμένους αξιωματούχους: τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Βουλευτές, τους Δημάρχους κλπ. Άρχισε η συζήτηση πριν από 2 χρόνια αλλά ακόμα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Καταθέσαμε Πρόταση Νόμου για την καθιέρωση της προσωπικής αστικής ευθύνης για όσους ασκούν εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Μόνο έτσι θα τερματιστεί το ρουσφέτι και θα μπει φραγμός στην κακοδιαχείριση και στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Σήμερα όταν το Δικαστήριο καταδικάσει το Κράτος με καταβολή αποζημιώσεων για ένα ρουσφέτι πχ. της ΕΔΥ, για μια άδικη και λανθασμένη απόφαση λόγω εγκληματικής αμέλειας ενός Υπουργού ή του ΔΣ ενός Ημικρατικού Οργανισμού, την αποζημίωση την πληρώνουν ουσιαστικά οι φορολογούμενοι. Ενόσω αυτό δεν αλλάζει για να πληρώνουν προσωπικά αυτοί που αμέλησαν ή εξυπηρέτησαν προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα με τις αποφάσεις τους, το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς θα παραμείνει αλώβητο. Ακόμα να ξεκινήσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δώσαμε μάχη για να μπει πρόνοια που να προβλέπει την προσωπική αστική ευθύνη των μελών του ΔΣ του Ταμείου Υδρογονανθράκων που σε λίγα χρόνια θα διαχειρίζεται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση μας απορρίφθηκε. Με μεγάλη δυσκολία πείσαμε να μπει πρόνοια για σύσταση Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου.

Τελικά το παλαιοκομματικό κατεστημένο συνεργάζεται για να καταψηφίζεται κάθε Πρόταση που θα μπορούσε να διαταράξει το σύστημα της κομματικής χειραγώγησης θεσμών και οργανισμών. Δεν τρέφω αυταπάτες ως προς την τύχη των Προτάσεων Νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή. Είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα καταψηφιστούν. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη Πρόταση για αλλαγή του τρόπου διορισμού των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών με αποκλεισμό καταλόγων από τα κόμματα. Καμία βέβαια συζήτηση επί τούτου.

Κλείνοντας, θέλω να απευθυνθώ και στους πολίτες οι οποίοι δικαιολογημένα είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι. Το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης δεν θα αλλάξει χωρίς τη δική σας ενεργό συμμετοχή.

Η μεμψιμοιρία και η γκρίνια δεν έχουν αποτέλεσμα. Η ισοπέδωση στην λογική « όλοι είναι το ίδιο» το μόνο που πετυχαίνει είναι να συντηρεί το σύστημα που σας απογοητεύει και εκνευρίζει. Πρέπει οι πολίτες να αναλάβουν δράση. Να στηρίξουν Προτάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε να δημιουργηθεί εκείνη η κοινωνική δυναμική που δεν θα επιτρέπει στο παλαιοκομματικό κατεστημένο να παρεμποδίζει μέσα από τη Βουλή τον εκσυγχρονισμό, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Χωρίς την ενεργό συμβολή των πολιτών τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει.

Τελευταία ελπίδα η στοιχειοθέτηση ποινικών ευθυνών από την Γενική Εισαγγελία για την κατάρρευση της Συνεργατικής Τράπεζας.

Ελπίζω ότι η ποινική έρευνα δεν θα οδηγήσει στα μικρά ψάρια αφήνοντας τους πραγματικά υπεύθυνους μακριά από τη ζυγαριά της δικαιοσύνης.

Και μια απέλπιδη ευχή: αυτό το μάθημα ας μας γίνει πάθημα.

#Ολομέλεια #Συνεργατισμός #Ομιλία #Βουλή

11 views0 comments