Επίσκεψη στη Σχολή ΤυφλώνΣχολή Τυφλών

Αντιπροσωπία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Υποψήφιο Ευρωβουλευτή Συνεργασίας Συμμαχία – Οικολόγοι κ. Ανδρέα Θεμιστοκλεόυς επισκέφθηκε σήμερα την Σχολή Τυφλών και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών κ. Χριστάκη Νικολαΐδη. Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις:

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους

Πρώτα από όλα να ευχαριστήσουμε την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών για την φιλοξενία και την ενημέρωση της οποίας τύχαμε, κυρίως όσον αφορά τις δραστηριότητες και τα προβλήματα της Οργάνωσης αλλά και της Σχολής Τυφλών.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες της Οργάνωσης έτσι ώστε να προωθηθεί η κοινωνική ενσωμάτωση των τυφλών, να στηριχθεί περαιτέρω η επαγγελματική τους κατάρτιση έτσι ώστε να μπορούν με αξιοπρέπεια να ζουν ως κανονικά και ισότιμα μέλη της κοινότητας, αλλά και της χώρας γενικότερα. Στηρίζουμε ιδιαίτερα σθεναρά την ανάγκη η Σχολή Τυφλών να ενδυναμωθεί, να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της, να στηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία.

Θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να εξετάσουμε και το θέμα, η λειτουργία της Σχολής Τυφλών να περιέλθει κάτω από την δικαιοδοσία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού αυτό είναι το πλέον αρμόδιο Υπουργείο για να στηρίξει την λειτουργία της Σχολής Τυφλών.

Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών - Χριστάκης Νικολαΐδης

Οι τυφλοί της Κύπρου ανησυχούν ιδιαίτερα για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπως εκφράζεται στο νέο Περί Ενιαίας Εκπαίδευσης Νόμου, για κατάργηση των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας.

Τυχόν κατάργηση της θα έχει ως αποτέλεσμα να τερματιστούν άμεσα οι υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα στην χώρα μας για τους ενήλικες τυφλούς. Είτε πρόκειται για υπηρεσίες προ-επαγγελματικής, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης.

Στην περίπτωση που προχωρήσει αυτή η νομοθεσία οι τυφλοί θα τεθούν στο περιθώριο και θα υποχρεωθούν να μένουν στα σπίτια τους, εξαρτώμενοι από συγγενείς και φίλους για οτιδήποτε χρειάζονται.

Ένα άλλο αποτέλεσμα θα είναι ο πλήρης αποκλεισμός τους από την κοινότητα, πρόκληση σε αυτούς σοβαρών προβλημάτων υγείας και γενικότερα την αυτοπεποίθησή και την ανεξαρτησία τους.

#ΣχολήΤυφλών #Επίσκεψη #ΥπουργείοΕργασίας #Εργασιακάδικαιώματα

9 views0 comments