56η ΕΔΡΑ - Απάντηση στον κ. Αβέρωφ ΝεοφύτουΉταν προφανές πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τα κόμματα ήταν αντισυνταγματική αναφορικά με την 56η έδρα. Το είχαμε δηλώσει ξεκάθαρα κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του σώματος. Και δυστυχώς ακόμη και τα κόμματα που το υπερψήφισαν γνώριζαν ότι ήταν αντισυνταγματική αλλά για άλλη μια φορά προτίμησαν να γελοιοποιήσουν τη Βουλή από το να δώσουν μια συνταγματική, δίκαιη και οριστική λύση.

Ως Συμμαχία Πολιτών Συμφωνούμε ότι με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και της απλής αναλογικής η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Ο λαός με την ψήφο του έδωσε τρείς έδρες στην Αλληλεγγύη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η έδρα θα πρέπει να παραμείνει στην Αλληλεγγύη και είμαστε αντίθετοι με τη θέση του ΔΗΣΥ για διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών.

Όσοι λοιπόν ορθώς επικαλούνται την λαϊκή κυριαρχία και την απλή αναλογική πρέπει να είναι συνεπείς και να τηρούν τις ίδιες απόψεις και αρχές για όλες τις περιπτώσεις κι όχι να ακολουθούν την λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών.

Για αυτό και προκαλούμε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αντί να βάζει στο τραπέζι ιδέες που οδηγούν σε συνταγματική εκτροπή, να παραμείνει συνεπής στα όσα είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι δηλαδή αν πάμε για συνταγματική ρύθμιση αυτή να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις και οι έδρες να παραμείνουν στους σχηματισμούς που τις κέρδισαν στις εκλογές.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ορθά επισήμανε από την αρχή της συζήτησης πως συνταγματικά ορθή επιλογή είναι η τροποποίηση του Συντάγματος. Αυτό αποτελεί και θέση της Συμμαχίας Πολιτών.

Η τροποποίηση λοιπόν του Συντάγματος θα πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό στην λαϊκή κυριαρχία και την απλή αναλογική για όλες τις περιπτώσεις και να έχει αναδρομική ισχύ για όλες τις περιπτώσεις από τον Μάιο του 2016.

#56έδρα #ΑβέρωφΝεοφύτου #Νομοθεσία #ΓενικόςΕισαγγελέας

15 views0 comments