Συνεδρίαση για Brexit στην Επιτροπή ΕξωτερικώνΕίχαμε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την πρώτη συνεδρία μας αναφορικά με το Brexit με βάση τις νέες συνθήκες και δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις σχετικές αποφάσεις, ψηφοφορίες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ο ΥΠΕΞ μας ενημέρωσε για τα θέματα του Υπουργείου του αλλά έκανε και μια αρκετά λεπτομερή αναφορά και για τα υπόλοιπα Υπουργεία της Κυβέρνησης κυρίως για τις νέες νομοθεσίες που έχουν προωθηθεί στην Γενική Εισαγγελία για νομοθετική επεξεργασία.

Είναι γεγονός ότι το Brexit θα επηρεάσει όλους αυτούς τους τομείς της κυπριακής οικονομίας αλλά και πολλούς κοινωνικούς τομείς. Επηρεάζει την παροικία μας, τους φοιτητές μας, ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής, ο τουρισμός.

Όλα αυτά τα ζητήματα έχουμε αποφασίσει ότι θα τα συζητήσουμε διεξοδικά με τα αρμόδια Υπουργεία σε άλλη συνεδρία για να δούμε όχι μόνο τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται στην Γενική Εισαγγελέα αλλά και να δούμε τις στρατηγικές των Υπουργείων για να αντιμετωπίσουν κυρίως τον επιχειρηματικό τομέα, το εμπόριο και της Υγείας με σκοπό να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχόμενα θα έχει η Κύπρος.

Πέρα τούτου έγινε συζήτηση και για το ζήτημα των βρετανικών βάσεων. Έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα αναφορικά με το καθεστώτος τους. Πέρα από την γνωμοδότηση της Χάγης έχουμε την απόφαση πριν μερικούς μήνες του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας το οποίο αποφάσισε και είναι δεσμευτική η απόφαση του ότι οι βάσεις δεν είναι κυρίαρχες και ότι αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο.

Εμείς είχαμε ζητήσει κατ’ επανάληψη όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση εγείρει θέμα καθεστώτος των βρετανικών βάσεων. Όπως ανοίξει αυτό το ζήτημα με την Μεγάλη Βρετανία. Πρέπει να σας πω ότι όπως το είπε ο ΥΠΕΞ δεν υπάρχει αυτή την στιγμή η όποια πολιτική απόφαση να ανοίξει αυτό το ζήτημα με την Βρετανία. Θα σας πω ότι η πολιτική βούληση δεν λείπει μόνο από την Κυβέρνηση αλλά και από πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσα πρόταση για να γίνει ειδική συνεδρία για τις βρετανικές βάσεις. Πιστεύω ότι ανοίγοντας αυτό το κεφάλαιο η Κύπρος έχει να κερδίσει γιατί οι Βρετανοί μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλά ανταλλάγματα και οφέλη η Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς η πρόταση μας δεν στηρίχθηκε από κανένα άλλο μέρος του Εθνικού Συμβουλίου και δεν θα γίνει.

Πολιτική απόφαση για ένα τόσο σοβαρό, σύνθετο και περίπλοκο ζήτημα μπορεί να ληφθεί μόνο στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.

#Brexit #ΒρετανικέςΒάσεις #ΥπουργείοΕξωτερικώ #Πολιτικήβούληση

6 views0 comments