56η Έδρα – Γνωμάτευση Ανώτατου ΔικαστηρίουΉταν προφανές πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε από τα κόμματα ήταν αντισυνταγματική. Το είχαμε δηλώσει ξεκάθαρα κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του σώματος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ορθά επισήμανε από την αρχή της συζήτησης πως συνταγματικά ορθή επιλογή είναι η τροποποίηση του Συντάγματος. Αυτό αποτελεί και θέση της Συμμαχίας Πολιτών.

Συμφωνούμε ότι με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και της απλής αναλογικής η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη. Ο λαός με την ψήφο του έδωσε τρείς έδρες στην Αλληλεγγύη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η έδρα θα πρέπει να παραμείνει στην Αλληλεγγύη και είμαστε αντίθετοι με τη θέση του ΔΗΣΥ για διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κυρίαρχος λαός έδωσε και στη Συμμαχία Πολιτών τρείς έδρες.

Όσοι λοιπόν ορθώς επικαλούνται την λαϊκή κυριαρχία και την απλή αναλογική πρέπει να είναι συνεπείς και να τηρούν τις ίδιες απόψεις και αρχές για όλες τις περιπτώσεις κι όχι να ακολουθούν την λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών.

Η τροποποίηση λοιπόν του Συντάγματος θα πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό στην λαϊκή κυριαρχία και την απλή αναλογική για όλες τις περιπτώσεις και να έχει αναδρομική ισχύ για όλες τις περιπτώσεις από τον Μάιο του 2016.

Αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιλυθεί το ζήτημα σύμφωνα με τις θέσεις αρχών που επικαλούνται, η Συμμαχία Πολιτών θα στηρίξει την προσπάθεια.

#Βουλευτικήέδρα #ΤροποποίησηΣυντάγματος #Αλληλεγγύη #λαϊκήκυριαρχία

31 views0 comments