Αναβάθμιση διμερών αμυντικών σχέσεων με ΓαλλίαΣύμφωνα με δημοσιεύματα των Κυριακάτικων εφημερίδων «Καθημερινή» και «Πολίτης» και των δηλώσεων του Υπουργού Άμυνας κ. Αγγελίδη, επίκειται υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Γαλλίας με κατασκευή ναυστάθμου στο Μαρί και εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε κατ’ αρχάς ότι η εμβάθυνση και ενίσχυση των στρατιωτικών μας σχέσεων με ένα διαχρονικό φίλο-σύμμαχο και συνεταίρο στην ΕΕ όπως η Γαλλία, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Μια τέτοια στρατηγική συμμαχία δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά αντίθετα ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία για προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αποτελεί μια απόδειξη πως όταν διαμορφώνονται συνθήκες αμοιβαίου οφέλους και ειλικρινούς συνεργασίας, όπως η διμερή αμυντική συμφωνία με την Γαλλία το 2007, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ισχυροποίηση του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά και με μια Τουρκία που διεκδικεί «Γαλάζιες πατρίδες», είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουμε εκείνες τις συμμαχίες αμοιβαίου οφέλους που στην πράξη θα ενδυναμώσουν την ασφάλεια και την συνεργασία στην περιοχή μας.

Θέση της Συμμαχίας Πολιτών εξ΄αρχής ήταν ότι είναι σημαντικό, για λόγους ασφάλειας και όχι μόνο, τόσο στον τομέα της εξόρυξης, όσο και στον τομέα της ενεργειακής υποδομής να εμπλέξουμε όλες, αν είναι δυνατό, τις μεγάλες χώρες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα.

Για αυτό και θεωρούμε πολύ σημαντική τη θωράκιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με στρατηγικές συμμαχίες με χώρες που απέδειξαν τη φιλία τους, όπως η Γαλλία, και με τις οποίες έχουμε κοινά ενεργειακά και όχι μόνο συμφέροντα.

#Γαλλία #Κύπρος #ΝαύσταθμοςΜαρί #ΑεροπορικήβάσηΑνδρέαςΠαπανδρέου #Ασφάλεια #Συμμαχία

4 views0 comments