Κυπριακό - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)Γιώργος Λιλλήκας

Πριν από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί είχα κάνει την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα εστιάσουν στα ΜΟΕ.

Η εκτίμηση μου στηριζόταν πάνω στο γεγονός ότι δεν έβλεπα καμία αλλαγή στις ακραίες θέσεις της Τουρκίας στα ουσιώδη ζητήματα του Κυπριακού.

Τα ΜΟΕ πολύ φοβάμαι πάνε να αντικαταστήσουν τη λύση του Κυπριακού.

Αντί να κάνουμε βήματα προόδου για να βρούμε μια δίκαιη λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής επιχειρούμε να διατηρούμε το λεγόμενο καλό κλίμα με ΜΟΕ τα οποία στο τέλος της ημέρας μπορούν να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων των δυο κοινοτήτων αλλά τελικά εδραιώνουν και παγιώνουν τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και δημιουργούν τη συνείδηση στον κόσμο ότι θα ζούμε σαν καλοί γείτονες.

Για αυτό θεωρώ ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην ουσία το Κυπριακού και αφού αποδείχθηκε ότι η πολιτική που ακολουθούμε εδώ και μισό αιώνα περίπου δεν είναι παραγωγική, ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πολιτική, να αξιοποιήσουμε το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ε.Ε για τον Ερντογάν για να επιχειρήσουμε μια πολιτική που θα οδηγεί σε κυρώσεις ώστε να καταστήσει την κατοχή ασύμφορη για την Τουρκία.

#ΜΟΕ #ΠτΔ #Ακινζτί