Επιστολή προς ΠτΔ για Ταμείο ΥδρογονανθράκωνΠρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

18 Φεβρουαρίου 2019

Συζητούμε εδώ και εβδομάδες το Νομοσχέδιο που αφορά την σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων (Ταμείου Επενδύσεων).

Οι έντονες δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν βοηθούν στο να αναπτυχθεί ένας νηφάλιος εποικοδομητικός διάλογος, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο μοντέλο (βάση των βέλτιστων πρακτικών), που να εξυπηρετεί το παρών και το μέλλον της Πατρίδας μας και των μελλοντικών γενιών.

Αγαπητέ Πρόεδρε

Έχω καταθέσει τις ανησυχίες μου για διάφορες πτυχές του Νομοσχεδίου με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοσοφία διαχείρισης των εσόδων του Ταμείου, την χρηστή διοίκηση, τον έλεγχο και την αναγκαία διαφάνεια.

Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε πως πρόκειται για ένα Ταμείο, που αν όλα πάνε κατ’ ευχή στο ενεργειακό μας πρόγραμμα, στα επόμενα λίγα χρόνια θα έχει να διαχειριστεί πολύ περισσότερα κεφάλαια από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Θεωρώ πως τα όσα έλαβαν χώρα στην Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να μας προβληματίσουν.

Το γεγονός ότι συμφωνήθηκε αναβολή 15 ημερών για την ψήφιση του Νομοσχεδίου, μας δίνει την ευκαιρία για ένα ουσιαστικό διάλογο ο οποίος μπορεί να καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο ικανό να εξασφαλίσει την ποθητή ομοφωνία, τουλάχιστον στις ουσιώδης πτυχές.

Εκτιμώ πως μέσα από τον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, έχει αναδειχθεί η ανάγκη για αποσύνδεση του Ταμείου από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, η ενσωμάτωση της αρχής της Προσωπικής Αστικής Ευθύνης των μελών του ΔΣ καθώς επίσης και της ενσωμάτωσης προνοιών που θα διασφαλίζουν την διαφάνεια και αποτελεσματικό μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου.

Κύριε Πρόεδρε,

Θεωρώ πως επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους σας για διακομματικό διάλογο με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαθέτουμε τον χρόνο και την ωριμότητα να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό Νομοσχέδιο για ένα τόσο σημαντικό και σοβαρό θέμα.

Η ομοφωνία θα στείλει και τα σωστά πολιτικά μηνύματα για τα οποία μας ζητήσατε να επισπεύσουμε την ψήφιση του.

Παραμένω στην διάθεση σας.

Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Κοιν: Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

#ΤαμείοΥδρογονανθράκων #ΠτΔ #Νομοσχέδιο #Βουλή #ΠροσωπικήΑστικήΕυθύνη #ΥπουργείοΟικονομικών

16 views0 comments