Κυπριακό - Αντιπαραθέσεις για έγγραφο 4ης Ιουλίου



Είναι με απογοήτευση που παρακολουθούμε τον δημόσιο διάλογο γύρω από το πλαίσιο Γκουτέρες, τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου ή τα πρακτικά οποιασδήποτε άλλης συνεδρίας στο Κρανς Μοντάνα.

Θέλω να εκφράσω την απογοήτευση μας γιατί ενώ οι εξελίξεις τρέχουν ενώ η Τουρκία χωρίς αμφιβολία έχει σχεδιάσει και ακολουθεί το δικό της πλάνο Β΄, ενώ ο Γ.Γ του ΟΗΕ στις εκθέσεις του παραπέμπει σε χρονοδιαγράμματα και αλλαγή διαδικασίας και παραπέμπει και σε συζήτηση νέων ιδεών, ενώ ήδη κάποιοι έχουν ρίξει κάποιες ιδέες, εμείς αναλωνόμαστε στο να συζητούμε για ένα πλαίσιο το οποίο εν πάση περιπτώση είναι ήδη ξεπερασμένο.

Αυτή η συζήτηση είναι αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτε στον κύριο στόχο που έπρεπε όλοι να έχουμε που είναι η αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στο να μελετήσουμε την τουρκική πολιτική, τους τουρκικούς σχεδιασμούς, να μελετήσουμε τις δικές μας εναλλακτικές επιλογές μέσα από μια συγκριτική μελέτη με τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε επιτέλους και εμείς για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το πως θα πετύχουμε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο μια ολοκληρωμένη μελέτη από εμπειρογνώμονες εξειδικευμένους στο διεθνές δίκαιο αλλά και στη γεωστρατηγική και γεωπολιτική έτσι ώστε να τερματιστεί η άγονη συζήτηση και να μπούμε σε ένα παραγωγικό και δημιουργικό διάλογο που μπορεί όντος να εξυπηρετήσει την εθνική μας υπόθεση.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι εννοείται με τις εναλλακτικές επιλογές;

Απάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών: Εννοώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε όλες τις επιλογές για αν είμαστε προετοιμασμένοι. Αν δεν το πράξουμε αυτές οι επιλογές θα μας έρθουν από τρίτους. Ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιοι να ρίχνουν νέες ιδέες στο τραπέζι. Και απλά για μια ακόμη φορά θα βρεθούμε αδιάβαστοι, απροετοίμαστοι, θα μας έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις και θα αντιδρούμε σπασμωδικά, αυτοσχεδιάζοντας όπως συνήθως κάνουμε και για αυτό και δεν έχουμε αποτελέσματα.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ακόμη και το ενδεχόμενο δύο κρατών;

Απάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών: Όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να εξεταστούν. Είτε τα μελετήσουμε εμείς είτε όχι, κάποιοι θα τα θέσουν στο τραπέζι. Ήδη έχουν ξεκινήσει. Η διαφορά είναι ότι στρουθοκαμηλίζουμε και απλά δεν έχουμε ούτε επιχειρήματα να τα αντικρούσουμε. Όλα τα σοβαρά κράτη είτε αφορά εθνικά θέματα είτε υγείας, παιδείας κτλ, μελετούν όλα τα ενδεχόμενα και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν το χειρότερο σενάριο αλλά και να πετύχουν το καλύτερο σενάριο.

#Κυπριακό #ΚρανςΜοντανά #ΓΓΟΗΕ #Τουρκία #ΠλάνοΒ

3 views0 comments