Ταμείο ΑλληλεγγύηςΑναφορικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης θέλω να σημειώσω ότι και σε αυτό το νομοσχέδιο όπου και πάλι ένα ΔΣ θα διαχειρίζεται κρατική περιουσία και λεφτά του δημοσίου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Προσωπική Αστική Ευθύνη αυτών των μελών.

Θέλω να σημειώσω ως Συμμαχία Πολιτών είχαμε πάγια θέση να στηρίζουμε τα αιτήματα των ανθρώπων που έχασαν τις καταθέσεις τους άδικα το 2013 αλλά και τα πραγματικά θύματα των κατόχων αξιογράφων, δηλαδή τους ανθρώπους εκείνους που δεν ήταν επαγγελματίες δεν επένδυαν στα αξιόγραφα απλά παρασύρθηκαν ή ξεγελάστηκαν και έχασαν την περιουσία τους.

‘Όπως είναι σήμερα η Πρόταση Νόμου που έχει κατατεθεί για μια ακόμη φορά, αυτό το κράτος με λεφτά των φορολογουμένων θα αποζημιώσει αυτούς που δεν έπρεπε να αποζημιώσει. Θα αποζημιώσει και τους επαγγελματίες των αξιογράφων.

Αυτό είναι εντελώς λανθασμένο και σαν φιλοσοφία και εις βάρος των φορολογούμενων.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι έκαναν κέρδη τα προηγούμενα χρόνια δεν τα μοίραζαν με το κράτος ούτε και με τους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Εάν κυριαρχήσει αυτή η φιλοσοφία τότε διερωτώμαι γιατί να μην κάνουμε ένα νόμο πλαίσιο που θα διασφαλίζει στον κάθε επενδυτή ότι ένα ζημιώσει από την επένδυση του θα τον αποζημιώσουν οι κύπριοι φορολογούμενοι μέσω του προϋπολογισμού.

Διαφωνούμε επίσης με την δυνατότητα που θα έχει το ΔΣ αυτού του Ταμείου να ξεπουλά την κρατική περιουσία. Η σωστή προσέγγιση θα ήταν τα όποια τεμάχια γης δοθούν σε αυτό το Ταμείο να αξιοποιηθούν με επενδύσεις ή με συνεταιρισμούς έτσι ώστε το Ταμείο να έχει σταθερά έσοδα και όταν το Ταμείο εξαντλήσει τους σκοπούς του το κράτος να συνεχίσει να έχει σταθερά ετήσια έσοδα.

Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι επειδή θα διευρυνθεί η σύνθεση του ΔΣ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους συνδέσμους αξιογράφων ή καταθετών που έχουν κουρευτεί ή άλλων ομάδων που επηρεάστηκαν από την κρίση, ενδεχόμενα να υπάρχει πραγματική σύγκρουση συμφερόντων. Ήδη η κοινωνία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το θέμα της διαπλοκής ή της διαφθοράς.

Είναι αδιανόητο να εκπροσωπούνται σε ένα Σώμα που θα λαμβάνει αποφάσεις για τη διαχείριση κρατικών πόρων, άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσωπικό συμφέρον στον τρόπο κατανομής αυτών των λεφτών.

Πολύ φοβάμαι ότι αυτή η έννοια συγκρούεται με τον νόμο που έχει ψηφίσει η ίδια η Βουλή για το ασυμβίβαστο όπου σε πολλές περιπτώσεις το ασυμβίβαστο το διευρύνουμε σε τρίτου και τέταρτου βαθμού συγγένειας. Στην προκείμενη περίπτωση γίνεται εισήγηση να συμμετέχουν στο ΔΣ και να παίρνουν αποφάσεις για την κατανομή αυτών των χρημάτων, άνθρωποι που έχουν ήδη συμφέρον από τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή. Θεωρώ ότι η Βουλή θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα για τη διαφάνεια και τους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Εάν πρέπει με κάποιο τρόπο να έχουν λόγο οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν λεφτά στην οικονομική κρίση τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους να συμμετέχουν μέσω συμβουλευτικού χαρακτήρα αλλά όχι στη λήψη των αποφάσεων.

#ΕθνικόΤαμείοΑλληλεγγύης #ΠροσωπικήΑστικήΕυθύνη #Φορολογία #Διαφθορά #Διαπλοκή #Κρατικοίπόροι

6 views0 comments