Συνάντηση με Υπουργό ΥγείαςΑντιπροσωπεία της Συμμαχίας Πολιτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου στο Υπουργείο Υγείας. Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις.

Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου

Καλησπέρα σας. Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Λιλλήκα και θέλω να τον ευχαριστήσω για την συνάντηση αυτή όπου ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το ΓεΣΥ και τις εξελίξεις.

Μου μετέφερε τις σκέψεις του ,τις ανησυχίες του όπως και κάποιες εισηγήσεις για δράσεις που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε τους επόμενους μήνες που έχουν σχέση ,με την εφαρμογή και υλοποίηση του ΓεΣΥ.

Εκείνο που θέλω να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι η δέσμευση μας σαν Κυβέρνηση είναι ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί χωρίς να αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική του φιλοσοφία και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ψηφιστεί στην Βουλή. Δηλαδή 1.6.2019 ξεκινούμε την εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής.

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον φίλο Υπουργό για την σημερινή συνάντηση.

Είχαμε ζητήσει την συνάντηση ακριβώς όπως το είπε ο Υπουργός για να μεταφέρουμε πέρα από την ανησυχία και την βούληση μας για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί, και συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για το πώς θα μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα, να εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ προσφέροντας ένα διευρυμένο αριθμό συμμετοχής ιατρών, και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά παράλληλα ενισχύοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα κρατικά νοσηλευτήρια με τις νέες υποδομές που προγραμματίζονται, με την νέα στελέχωση αλλά και με την παροχή υπηρεσιών προς τους ιδιώτες γιατρούς που θέλουν να αξιοποιήσουν τις υποδομές των κρατικών νοσηλευτηρίων, δεδομένου ότι τα νοσηλευτήρια θα λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

Έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό ιδιαίτερα νεαρών γιατρών να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Δεν υποτιμούμε αυτούς οι οποίοι δεν πίστεψαν ποτέ το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, δεν υποτιμούμε αυτούς που θίγονται τα επιχειρηματικά ή τα οικονομικά τους συμφέροντα. Δεν είναι υποχρεωτικό να ενταχθεί κάποιος γιατρός στο ΓεΣΥ, θεωρούμε όμως ότι είναι απαράδεκτο να υποσκάπτεται το ΓεΣΥ για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο κάθε γιατρός έχει το δικαίωμα να μείνει εκτός του ΓεΣΥ, αλλά έχει ταυτόχρονα υποχρέωση να ενημερώνει σωστά τους Κύπριους ασθενείς. Αναμένουμε από τον ΟΑΥ ότι το ταχύτερο δυνατό θα προβεί σε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση των Κυπρίων πολιτών, των ασθενών για να μάθουν πιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον και πιο είναι το πραγματικό ΓεΣΥ, τι να αναμένουν. Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση και αυτή οδηγεί στην υπόσκαψη μέσα από την λεγόμενη αναστολή εφαρμογής του.

Η όποια αναστολή οδηγεί σε κατάργηση του ΓεΣΥ για αυτό θα καλέσω ακόμα μια φορά τους ιδιώτες γιατρούς να μην εμπιστεύονται την ηγεσία του ΠΙΣ, να φροντίσουν οι ίδιοι να ενημερωθούν και να κρίνουν από μόνοι τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όπως έχει σχεδιαστεί το ΓεΣΥ στην μεγάλη πλειοψηφία των Κυπρίων ιδιωτών γιατρών θα τους προσφέρει περισσότερα εισοδήματα και καλύτερες υπηρεσίες στους Κύπριους ασθενείς.

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε έχετε πει και αφήσει αιχμές εναντίον αρχηγών, πολιτικών κομμάτων ότι υποσκάπτουν το ΓεΣΥ, μπορείτε να το τεκμηριώσετε αυτό το πράγμα;

Γιώργος Λιλλήκας: Αναφέρομαι στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό και στις δημόσιες τοποθετήσεις, ο κ. Σιζόπουλος δεν είπε στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ότι αναγκάστηκε να ψηφίσει τα νομοσχέδια γιατί αλλιώς θα θεωρείτο ότι δεν υποστήριζε το ΓεΣΥ. Μόνος του το είπε. Κατά συνέπεια ουδέποτε πίστεψε στο ΓεΣΥ.

Όταν κάποιοι άλλοι λένε ότι για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν όλοι οι γιατροί, δεν είναι σαν να δίνεις βέτο στους γιατρούς που δεν θέλουν, σε εκείνη την κατηγορία ή στην ηγεσία του ΠΙΣ που δεν θέλει το μονοασφαλιστικό για να μην εφαρμοστεί το ΓεΣΥ; Αυτά κατά την άποψη μου δεν είναι στήριξη του ΓεΣΥ αλλά είναι υπόσκαψη.

Όταν κάποιοι λένε να ανασταλεί απειλώντας ή εκβιάζοντας άμεσα ή έμμεσα τους Κύπριους πολίτες ότι θα συνεισφέρουν αλλά δεν θα έχουμε άμεσα οφέλη για αυτό να αναβληθεί, τι σημαίνει να αναβληθεί. Όταν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί επαναφέρουν ζητήματα που συζητά η Πολιτεία 30 χρόνια ή προβαίνουν σε ατεκμηρίωτες τοποθετήσεις αμφισβητώντας μελέτες για τις οποίες ξοδέψαμε 40 εκατ. ευρώ στους πιο αξιόλογους εμπειρογνώμονες του κόσμου.

Ε, τι είναι αυτά, στήριξη ή υπόσκαψη του ΓεΣΥ. Εγώ θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι ο ΠτΔ κ. Αναστασιάδης και ο Υπουργός Υγείας παραμένουν σταθεροί και προσηλωμένοι στη υλοποίησης του ΓεΣΥ.

Ως Συμμαχία Πολιτών, επαναλαμβάνω ότι δεν λειτουργούμε ως αντιπολιτευτικό κόμμα σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Για εμάς το ΓεΣΥ είναι ένα εθνικό στοίχημα και θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις και με προτάσεις νόμου στην Βουλή για τροποποίηση υφιστάμενων νομοσχεδίων γιατί είναι υποχρέωση μας να απεγκλωβίσουμε τους ασθενείς από ένα σαθρό σύστημα Υγείας που ταλαιπωρεί τον κόσμο για δεκαετίες.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, σε μίαν άλλη εξέλιξη ένας υγιής άνθρωπος έχασε την ζωή του λόγω βαριάς μορφής Γρίπης Α στην Λάρνακα. Πληροφορίες λένε ότι μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο για κάποια αντιπυρετικά φάρμακα. Τι μπορείτε να μας πείτε από πλευράς Υπουργείου, όσον αφορά αυτό το θέμα;

Υπουργός Υγείας: Έχω ζητήσει από τα εχθές διότι ήρθαμε και σε εμένα οι πληροφορίες, έκθεση γεγονότων ούτως ώστε να γίνει η απαραίτητη έρευνα και μόλις έχω την έκθεση, ανάλογα με το πόρισμα θα λάβω τα κατάλληλά μέτρα.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει έλλειψη εμβολίων στον ιδιωτικό τομέα. Τι μπορεί να γίνει με αυτό;

Υπουργός Υγείας: Η ενημέρωση που έχω είναι ότι όντως υπάρχει έλλειψη και έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας για το Δημόσιο τομέα. Αντιλαμβάνεστε ότι τα αποθέματα που υπάρχουν στον Δημόσιο τομέα ήταν βάση του προγραμματισμού που έγινε για τις ανάγκες των δικαιούχων. Γίνονται όμως και ενέργειες, ζητήθηκε από τον ανάδοχο που υπήρχε πρόνοια στην σύμβαση για προμήθεια μέχρι 30% περισσότερα εμβόλια. Ο ανάδοχός μας απάντησε ότι δεν έχει αποθέματα και γίνεται προσπάθεια με τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό όπως σταλούν και αγοραστούν ποσότητες από διάφορες χώρες για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα.

Δημοσιογράφος: Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει την υποχρέωση να έχει κάποιες ποσότητες ανάλογα με τους ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι;

Υπουργός Υγείας: Λογικά ναι. Αλλά αυτό το θέμα αφορά τους ίδιους και πρέπει να αποταθείτε στους ίδιους. Πως κάνουν τον προγραμματισμό τους και γιατί. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είναι μια επιδημία η οποία είναι εκτός του κανονικού πλαισίου άρα σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν και ελλείψεις αλλά δεν είναι κάτι που μπορούμε να προβλέψουμε αλλά δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για κάτι τέτοιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αλλά σίγουρα χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός εκ μέρους τους.

Γιώργος Λιλλήκας: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Υπουργός Υγείας: Ευχαριστούμε. Καλή συνέχεια, θα είμαστε σε επαφή.

#ΓεΣΥ #ΥπουργόςΥγείας #ΠΙΣ #Σιζόπουλος #Ασθενείς #Ιδιωτικοίγιατροί

4 views0 comments