Χάσμα μεταξύ φύλωνΗ προτελευταία θέση της Κύπρου στην Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσον αφορά τον παγκόσμιο δείκτη για το χάσμα μεταξύ των φύλων για το 2018, είναι άκρως απογοητευτική έως και εξοργιστική. Κάθε χρόνο ακούμε εξαγγελίες και όμορφα λόγια για την ισότητα των φύλων.

Για τη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία, φταίμε εμείς οι άντρες γιατί η Κυπριακή πολιτεία εδώ και δεκαετίες είναι ανδροκρατούμενη. Οι Κύπριες γυναίκες έχουν ένα από τα πιο ψηλά επίπεδα μόρφωσης. Και είναι ντροπή σε αυτό το κράτος που συνεχώς τις υποβαθμίζει. Οι γυναίκες δεν θέλουν προνομιακή μεταχείριση. Θέλουν ίση μεταχείριση και τότε θα αποδείξουν ότι σε πολλά υπερτερούν των ανδρών. Για αυτό και η Συμμαχία Πολιτών προτείνει πρακτικά μέτρα που θα βοηθήσουν να εξαλειφθεί το χάσμα.

1. Παιδεία

Διαμόρφωση Παιδείας που προάγει την αρχή της ισότητας των δυο φύλων από την προδημοτική μέχρι το Λύκειο. Το εκπαιδευτικό σύστημα και οι σχολικές μονάδες θα πρέπει με τις δράσεις τους να δίνουν βιώματα ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών.

2. Ινστιτούτο ισότιμης συμμετοχής

Σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας, ανάπτυξη ειδικού προγράμματος καλλιέργειας του ενδιαφέροντος στην πολιτική και κοινωνική συμμετοχή και καλλιέργεια δεξιοτήτων για την ανάληψη ηγετικών θέσεων. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε νέες ηλικίας 16 έως 30 χρονών.

3. Θετική ποσόστωση

• Ισότιμη συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο.

• Ποσόστωση 35% εκπροσώπησης σε ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές και Δημοτικές εκλογές.

• Ποσόστωση 35% στα Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών εισαγμένων στο Χρηματιστήριο.

4.Υποδομές διευκόλυνσης της γυναίκας

Πενταετής σχεδιασμός για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών οι οποίες θα δώσουν τον αναγκαίο ελεύθερο χρόνο στην εργαζόμενη γυναίκα.

Τέτοιες υποδομές είναι:

• το υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο

• η δημιουργία νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών σταθμών στους χώρους εργασίας ή κοντά στους χώρους εργασίας.

• άδεια μητρότητας και πατρότητας δύο ετών

5. Αρχή της Ίσης Αμοιβής

Η Πολιτεία οφείλει να εξαλείψει κάθε ανισότητα στο χάσμα αμοιβής για ίδια εργασία μεταξύ φύλων. Η θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών και η συχνή παρακολούθηση της εφαρμογής της Αρχής θα λειτουργήσει θετικά.

6. Τέλος, η επαναφορά του σχεδίου για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και αύξηση του σχετικού κονδυλίου. Οι γυναίκες μπορούν να δημιουργήσουν πετυχημένες επιχειρήσεις αρκεί να τους δοθούν οι ευκαιρίες.

#Χάσμαφύλων #ΠαγκόσμιοΟικονομικόΦόρουμ

9 views0 comments