Ταμείο ΥδρογονανθράκωνΣυζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών με την μορφή του κατεπείγοντος, μετά την σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό, το νομοσχέδιο που αφορά το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Παρά το γεγονός ότι κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους έρχεται με την μορφή του κατεπείγοντος θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος έτσι ώστε να μελετηθεί και να ενσωματωθούν εισηγήσεις με τις οποίες η Κυβέρνηση συμφωνεί. Το Ταμείο αυτό θα διαχειρίζεται το μεγαλύτερο εθνικό πλούτο του Κράτους μας.

Έχουμε καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής οκτώ συγκεκριμένες εισηγήσεις - τροπολογίες για αλλαγές που θα θέλαμε να συμπεριλάβει το Υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο.

Η φιλοσοφία των τροπολογιών έχουν κυρίως να κάνουν με την φιλοσοφία και τον τρόπο διοίκησης και ελέγχου όσων θα διορίζονται στο Δ.Σ. του ταμείου.

Δεν θέλουμε να ιδρύσουμε ακόμη ένα ημικρατικό οργανισμό με τις διοικητικές παθογένειες των σημερινών ημικρατικών, αλλά θα πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά μοντέλα άλλων χωρών όπως η Νορβηγία.

Θα πρέπει το νομοσχέδιο να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου, την λογοδοσία και την ανάληψη Αστικής Προσωπικής Ευθύνης από τα μέλη του ΔΣ, την όσο καλύτερη απόδοση και κερδοφορία του Ταμείου αλλά κυρίως το γεγονός πως με τα έσοδα του Ταμείου θα πρέπει να διασφαλιστούν οι επόμενες γενιές.

Θα αναμένουμε την κατάθεση του τελικού κειμένου την άλλη Δευτέρα και αν και εφόσον οι ανησυχίες μας δεν καλυφθούν θα καταθέσουμε τις ανάλογες τροπολογίες με στόχο την διαφάνεια, τον έλεγχο και την διασφάλιση των εσόδων του Ταμείου προς όφελος των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

#ΤαμείοΥδρογονανθράκων #ΣυμμαχίαΠολιτών #Τροπολογίες

10 views0 comments