Συμπεράσματα της Συνόδου Νοτίων Χωρών της Ε.Ε.Σύνοδος Λευκωσίας

Τα συμπεράσματα της Συνόδου των Νοτίων χωρών της Ε.Ε είναι θετικά τόσο για το Κυπριακό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τα αλλά ζητήματα ευρωπαϊκού αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί ως γνωστό οι Συνοδοί έχουν άτυπο χαρακτήρα και οι διακηρύξεις τους δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Συνεπώς για να έχουν κάποιο απτό και πρακτικό αποτέλεσμα θα πρέπει η Κυπριακή Κυβέρνηση να φροντίσει με κατάλληλο σχεδιασμό και δράσεις, οι αποφάσεις να μετατραπούν σε Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα η Κυπριακή Κυβέρνηση άμεσα πρέπει να συνεργαστεί με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα της Τουρκίας ώστε μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφωθεί επιτέλους μια σωστή και δίκαιη στάση απέναντι της Τουρκίας. Πρέπει με σωστή στρατηγική να καταστεί σαφές ότι οι τουρκικές παραβιάσεις στρέφονται και κατά των πολιτικών της ΕΕ που αφορούν στις πηγές και διαδρόμους ενεργειακού εφοδιασμού και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Τέλος, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι στο προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες με τη Γαλλία. Πάγια θέση της Συμμαχίας Πολιτών και του Προέδρου της, είναι ότι αποτελεί αναγκαιότητα να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε με την Γαλλία σε όλους τους τομείς και να τη διευρύνουμε. Οι δυο χώρες μπορούμε να έχουμε αμοιβαία οφέλη και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τα ζητήματα της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

#Ευρώπη #ΣυμμαχίαΠολιτών #ΣύνοδοςΛευκωσίας

6 views0 comments