Σχέδιο ΕστίαΣχέδιο Εστία

Δήλωση Γ. Λιλλήκα

Για το μεγάλο ζήτημα με το αναμενόμενο σχέδιο Εστία εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών είχα τοποθετηθεί δηλώνοντας ότι εμείς θα θέλαμε:

Πρώτον, να εξαιρούνται τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, να μην είναι δικαιούχοι αυτού του σχεδίου

Δεύτερον, να εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές,

και αφού ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε ότι θα υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που θα ελέγχει όσους αιτηθούν να μπουν στο σχέδιο για τα περιουσιακά τους στοιχεία θέλουμε αυτός ο μηχανισμός να ελέγχει και τα περιουσιακά στοιχεία και τις δυνατότητες εκείνων που είχαν να πληρώσουν, να ανταποκριθούν δηλαδή στις δανειακές τους υποχρεώσεις και δεν το έκαναν.

Αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν.

Ταυτόχρονα υπάρχει περιθώριο μεγάλο να εστιάσουμε στα πραγματικά θύματα και το σχέδιο Εστία όπως είναι διαμορφωμένο και όπως μας είπε ο Υπουργός πως δεν μπορεί να βελτιωθεί διότι αντί να κάνει εκ τω προτέρων αυτό το διάλογο με την Βουλή, υπέβαλλε το σχέδιο πρώτα στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έκανε αυτόν τον διάλογο εκ των υστέρων με εμάς σαν αποτέλεσμα να επικαλείται τώρα την Επιτροπή, την Κομισιόν και να δηλώνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί το Σχέδιο.

Εμείς φοβούμαστε ότι τα πραγματικά θύματα της κρίσης, οι άνεργοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις γιατί δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ή οι κατηγορίες εκείνες που έχουν πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα και δεν θα μπορούν ΄έστω και μέσα από το σχέδιο αυτό να ανταποκριθούν σε μια δόση δανείου, αυτές είναι οι πραγματικές πιο ευάλωτες κατηγορίες που θα μείνουν εκτός σχεδίου.

Φοβούμαστε ότι και από το κριτήριο της ημερομηνίας 1ης Σεπτεμβρίου 2017 και εντεύθεν και εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιοι που τα εισοδήματα τους μειώθηκαν 1-2 χρόνια μετά που ξεκίνησε η κρίση του 2013 και αυτοί θα εξαιρούνται από το σχέδιο.

Τέλος θέλω να πω ότι αναμέναμε από την Κυβέρνηση να είναι πιο στοχευμένη. Αυτά τα λεφτά τα οποία είναι διατεθειμένη μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό να διαθέσει σε ετήσια βάση τα 35 εκατομμύρια περίπου για να στηρίξει αυτό το σχέδιο, θα έπρεπε η στήριξη να είναι ουσιαστική προς τις ευάλωτες ομάδες, κλιμακωτά ακόμα εάν θέλετε έτσι ώστε σε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν αν πληρώσουν τις δόσεις τους η εισφορά του κράτους να μην είναι μόνο 30% αλλά να πάει στο 50% όμως να εξαιρεθούν και να εξοικονομηθούν λεφτά από αυτούς που δεν πρέπει να είναι δικαιούχοι και είναι αυτοί που φοβάμαι ότι θα επωφεληθούν περισσότερο.

Υποβάλλαμε επίσης και το ερώτημα κατά πόσο η Κυβέρνηση προβληματίζεται η όχι αφού αυτοί που θα έχουν το πιο μεγάλο όφελος είναι οι τράπεζες αφού με λεφτά του Δημοσίου θα γίνει ένα bail out για τις τράπεζες, κατά πόσο η Κυβέρνηση δηλαδή προβληματίζεται να ζητήσει κάποια ανταλλάγματα που θα μπορούσε να ήταν μετοχές των τραπεζών που θα καταλήξουν στο κράτος.

Πρέπει να πάψουμε να στηρίζουμε τις τράπεζες γενικά και αόριστα ως Δημόσιο και ως Κύπριοι πολίτες, πρέπει και οι τράπεζες να ανταποδώσουν κάτι για αυτό.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΣχέδιοΕστία

0 views0 comments