Συνάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών με Πρόεδρο του ΔΗΚΟΣυνάντηση Λιλλίκα-Παπαδόπουλου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΚΟ

Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για τη σημερινή φιλοξενία και την πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση η οποία είχε επίκεντρο το Κυπριακό και τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική διακυβέρνηση. Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή στο Κυπριακό και πρέπει τα επόμενα μας βήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και για αυτό ακριβώς ως ΔΗΚΟ, πιστεύουμε ότι αυτές οι επαφές που έχουμε με τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Γιατί οι κίνδυνοι που έχουμε ενώπιων μας είναι υπαρκτοί, είναι σοβαροί και θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη συνδιαβούλευση μπορούμε να αναπτύξουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβουμε για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.

Θεωρώ ότι συμμεριζόμαστε κοινές ανησυχίες για το που πάνε τα πράγματα στο Εθνικό μας θέμα και θέλουμε αυτός ο διάλογος να συνεχίσει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Από εκεί και πέρα ως ΔΗΚΟ είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εντός Βουλής για να προωθήσουμε εκείνες τις πολιτικές που θεωρούμε ότι μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οφέλη στους πολίτες μας. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε πρωτοβουλίες που θα προέρχονται και από άλλους κομματικούς χώρους σε περίπτωση που μπορούν να διαμορφωθούν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και να τις μετατρέψουμε σε νόμους που θα επιφέρουν οφέλη ευρύτερα στην κοινωνία και στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μπορεί να έχουμε τις διαφωνίες μας όσον αφορά στη ΔΔΟ, όμως ο διάλογος πρέπει να αναπτυχθεί έτσι ώστε να διαμορφώσουμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη στρατηγική

Θα καταθέσουμε 4 Προτάσεις Νόμου για να εισάξουμε την αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης και των αξιωματούχων του κράτους, και των συμβούλιων των ημικρατικών, των ανεξάρτητων αρχών και βεβαίων των δημοσιών υπάλληλων

Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τη συνάντηση που είχαμε σήμερα. Όντως είχαμε μια διεξοδική συζήτηση όσον αφορά στο Κυπριακό. Είναι γεγονός ότι συμμεριζόμαστε κοινές ανησυχίες όσον αφορά στην παρούσα φάση του Κυπριακού αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα κάτω από την επιμονή κάποιων για επανάληψη μιας νέας, τρίτης Διάσκεψης για το Κυπριακό χωρίς αυτή να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη καλής θελήσεως από πλευράς της Τουρκίας. Μπορεί να έχουμε τις διαφωνίες μας όσον αφορά στη ΔΔΟ, να μπορεί να αποκτήσει ένα λειτουργικό δημοκρατικό χαρακτήρα, να είναι βιώσιμη κτλ, όμως ο διάλογος πρέπει να αναπτυχθεί με τρόπο και στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και ασφαλώς και σε διμερής συναντήσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε ένα προσανατολισμό μελέτης όλων των προοπτικών και δυνατοτήτων που διαθέτουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως Ελληνισμός ευρύτερα έτσι ώστε να διαμορφώσουμε και εμείς επιτέλους μια ολοκληρωμένη στρατηγική και να ξεφύγουμε από πολιτικές των ψευδαισθήσεων και την πρακτική των αυτοσχεδιασμών που μας οδήγησαν σε αυτή την τραγική φάση του Κυπριακού.

Εκτιμούμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει να διαδραματίσει ρόλο και αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το συγκαλέσει μετά την επίσκεψη της κα. Λουτ. Ως Συμμαχία Πολιτών δεν αναμένουμε κάτι το συνταρακτικό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη ημερομηνία συνάντησης στην κα. Λούτ, ημερομηνία που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί από αυτή της επίσκεψης στην Κύπρο. Είναι προφανές ότι η Τουρκία περιμένει να διαπιστώσει εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα προβεί σε νέες υποχωρήσεις ή συμβιβασμούς πριν συναινέσει στην έναρξη της όποιας διαδικασίας συνομιλιών. Για αυτό και η πλευρά μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για επανάληψη λαθών του παρελθόντος. Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει ένας συλλογικός προβληματισμός στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και να ξεφύγουμε από τους παράλληλους μονολόγους και να οδηγηθούμε σε μια εις βάθος συζήτηση των διαστάσεων του Κυπριακού, σε συνάρτηση βέβαια και με τα ενεργειακά και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, συζητήσαμε και τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και ζητήματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής, ακόμα και για τους προϋπολογισμούς. Ναι, υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις ενώπιων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι το ΓΕΣΥ και η μεταρρύθμιση του κράτους μας. Ζητήματα τα οποία επιτέλους πρέπει να αρχίσουμε να τα βλέπουμε ως εθνικά στοιχήματα. Και μέσα από ένα πνεύμα συναίνεσης, να βρούμε κοινές συνιστάμενες έτσι ώστε να δώσουμε θετικές απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις. Σε αυτά τα πλαίσια και ως Συμμαχία Πολιτών είμαστε ανοιχτοί σε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και εντός κοινοβουλίου και εκτός για να διαμορφωθούν εκείνα τα νομοθετικά πλαίσια και Προτάσεις που μπορούν όντως να βγάλουν την κυπριακή κοινωνία από τα μεγάλα σήμερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θέματα Ευρωεκλογών σας απασχόλησαν;

Απάντηση Προέδρου ΔΗΚΟ: Το ΔΗΚΟ έχει πάρει την απόφαση ότι θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές με δικό του ψηφοδέλτιο. Φυσικά δε αποκλείουμε τις όποιες συνεργασίες με τις όποιες προσωπικότητές επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί μας. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω τη δημόσια μου ελπίδα και έκκληση, ότι οι δυο έδρες που σήμερα κατέχει ο ενδιάμεσος χώρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα παραμείνουν στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο. Θεωρώ ότι αυτή θα πρέπει να είναι η προσπάθεια όλων μας καθώς πρέπει να αποκλείσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας, όπως εξάλλου είναι φαινόμενο που διαπιστώνουμε ευρύτερα στην Ε.Ε.

Απάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών: Να πω ότι ως Συμμαχία Πολιτών είμαστε εξ αρχής υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών και το επιχείρημα ακριβώς του ενδεχόμενου μέσα από την υψηλή αποχή, που δυστυχώς χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές, να δούμε εκπροσώπηση της ακροδεξιάς της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει να το αποτρέψουμε , το έχουμε υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας. Για αυτό στηρίξαμε και αναπτύξαμε πρωτοβουλίες για μια διευρυμένη συνεργασία με πολίτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου ή κεντρώου χώρου, όπου μπορούμε να βρούμε εκείνα που μας ενώνουν και μέσα από ένα κοινό ψηφοδέλτιο να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βρίσκονται εν εξελίξει κάποιες ενδεχόμενες συνεργασίες. Θέλω να πιστεύω ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποιες συνεργασίες. Μακάρι να μπορούσαμε να είναι πιο διευρυμένες.

Ερωτ. Δημοσιογράφου: Διατελέσατε Υπουργός Εμπορίου. Υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο στο Υπουργείο όσο αφορά την υπόθεση του χαλουμιού. Ξέρετε εκ των έσω διαδικασίες, πράγματα. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο.

Απάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών: Δύο πράγματα. Πρώτον δεν γνωρίζω ποιος ευθύνεται και δεν έχω την πληροφόρηση εκείνη που να μου επιτρέψει να δω ποιος είναι εκείνος που αμέλησε εγκληματικά και άφησε την Κυπριακή Δημοκρατία απροστάτευτη. Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Βεβαίως ανέμενα να αναλάβει πολιτικές ευθύνες και ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου. Τουλάχιστον όσο διετέλεσα σε Υπουργικούς θώκους, σημαντικά θέματα καταλήγουν στον Υπουργό, ο οποίος οφείλει να δίνει οδηγίες και να παίρνει αποφάσεις. Εάν δεν κατέληξε στον Υπουργό, τότε θα πρέπει να διερευνηθεί, η διαδικασία που ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν κατέληξε σε ενημέρωση του Υπουργού.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι αυτό αναδεικνύει την αναγκαιότητα επιτέλους και στον τόπο μας να εισάξουμε την αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης και των αξιωματούχων του κράτους, και των συμβούλιων των ημικρατικών, των ανεξάρτητων αρχών και βεβαίων των δημοσιών υπάλληλων. Δεν μπορούμε να συντηρούμε ένα σύστημα όπου το κράτος να καλείτε να υποστεί τεράστιες οικονομικές ζημίες και αυτός που θα πληρώσει το κόστος να είναι ο κύπριος φορολογούμενος και αυτός που ευθύνεται για την επιβολή είτε ενός προστίμου, είτε για την ζημία που υπέστη το Δημόσιο ή Κυπριακή οικονομία να μην τιμωρείται. Έχουμε έτοιμες 4 προτάσεις νόμου και πολύ σύντομα θα τις καταθέσουμε στην Βουλή και ελπίζουμε να βρουν στήριξη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να τερματιστεί αυτή η ιστορία.

Απάντηση Προέδρου ΔΗΚΟ: Όπως έχουμε ήδη πει δημόσια θεωρούμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και δεν μπορεί να περιορίζεται η απόδοση ευθυνών μόνο σε κάποιους λειτουργούς που ενδεχομένως να έχουν αποστείλει ή να μην έχουν, μια επιστολή. Είχαμε ένα εμπορικό σήμα που ήταν ίσως το πιο σημαντικό εμπορικό σήμα της ΚΔ καθώς μας επέτρεπε να εξάγουμε στο Η.Β ένα προϊόν που επιφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα. Είναι αδιανόητο ότι δεν υπήρχε ένας θεσμοθετημένος μηχανισμός ή μια αρμόδια υπηρεσία στο Υπουργείο εμπορίου που να έχει την ευθύνη εποπτείας και διαχείρισης όλων των ζητημάτων και ιδιαίτερα των νομικών διαδικασιών που είχαν σχέση με το εμπορικό σήμα. Άρα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και εμείς αναμένουμε και απαιτούμε οι ευθύνες να αναληφθούν.

Ερωτ. Δημοσιογράφου: Πέραν ότι δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου, πιστεύετε ότι ίσως παραμελήθηκε το θέμα στο Υπουργείο Εμπορίου και λόγω εύρους των θεμάτων που έχει να ασχοληθεί και ίσως ασχολήθηκαν περισσότερο με τα θέματα φυσικού αερίου, τουρισμού και παραμελήθηκε το θέμα αυτό και από τον ίδιο τον πολιτικό προϊστάμενο;

Απάντηση Προέδρου ΔΗΚΟ: Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα είναι εξίσου σημαντικό γιατί αφορά τις εξαγωγές τουλάχιστον ένα σημαντικό κομμάτι των εξαγωγών της Κ.Δ. Δεν υπάρχει άλλο προϊόν που επιφέρει τέτοια εκατοντάδες εκατομμύρια σε έσοδα από εξαγωγές. Επομένως, δεν θεωρούμε ότι υπήρχαν άλλα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούσαν το Υπουργείο και άρα αυτή μπορεί να είναι η δικαιολογία για το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση κάποια επέδειξαν μια εγκληματική αμέλεια. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι ήδη γνωρίζανε τις αμφισβητήσεις που υπήρχαν σε σχέση με την κατοχύρωση του προτύπου του χαλουμιού, θεωρώ ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου ότι υπήρχαν νομικές διαδικασίες που υπάρχουν όχι μόνο στο Λονδίνο για την αμφισβήτηση του εμπορικού σήματος αλλά και της κατοχύρωσης επομένως θεωρώ ότι όφειλαν να λάβουν τα μέτρα τους για να υπάρχει η απαραίτητη εποπτεία σε ότι αφορά τις νομικές διαδικασίες. Κάτι που δεν έγινε και για αυτό υπάρχουν ευθύνες.

Ερωτ. Δημοσιογράφου: Σας ικανοποιούν τα διορθωτικά μέτρα που εξαγγέλθηκε ότι θα ληφθούν; Ότι θα γίνει μια έρευνα, πιστεύετε ότι θα γίνει κάτι πιο ριζοσπαστικό, ρηξικέλευθο εκ μέρους της Κυβέρνησης;

Απάντηση Προέδρου ΔΗΚΟ: Εμείς έχουμε ζητήσει παραίτηση του Υπουργού Εμπορίου.

Ερωτ. Δημοσιογράφου: Η οποία και δεν έγινε αποδεκτή, εμμένετε σε αυτήν την απαίτηση;

Απάντηση Προέδρου ΔΗΚΟ: Φυσικά και εμμένουμε σε αυτήν την θέση.

Απάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών: Δεν μπορεί να ισχύσει αυτό με τις προτεραιότητες. Να σας πω ότι παρόμοιες δίκες και πιο περίπλοκες, λόγω διαφορετικής νομοθεσίες, τις είχαμε και στις ΗΠΑ για το χαλούμι. Την περίοδο που δίναμε τις νομικές μάχες για κατοχύρωση του χαλουμιού στην Αμερική ήταν η ίδια περίοδος που μπαίναμε στην Ε.Ε, κάναμε την εναρμόνιση στην Ε.Ε, κηρύξαμε την Κυπριακή ΑΟΖ, τον πρώτο διαγωνισμό αδειοδότησης για το φυσικό αέριο και ταυτόχρονα καταφέραμε να προασπιστούμε το χαλούμι αλλά και να προωθήσουμε τον τουρισμό κτλ. Σε ένα κράτος, σε ένα Υπουργείο και υπάρχουν βασικές προτεραιότητες αλλά ιεραρχείς και αφιερώνεις τον κατάλληλο χρόνο και διαμορφώνεις τις διαδικασίες εκείνες που καθιστούν το Υπουργείο αποτελεσματικό έτσι ώστε να μην σου ξεφεύγουν σημαντικά ζητήματα υπό το πρόσχημα ότι έχεις άλλες προτεραιότητες. Όλα είναι προτεραιότητες.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό #ΔΗΚΟ

97 views0 comments