Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με ΠΕΟΠΕΟ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΟ

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Λιλλήκα, για τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους και βεβαίως σταθήκαμε πάνω στην Πρόταση νόμου που έκανε η Συμμαχία Πολιτών σχετικά με την καθιέρωση του κατώτατου μισθού. Ήδη ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή. Εμείς είπαμε τις απόψεις μας και εκεί. Τις επαναλάβαμε και πιο αναλυτικά σήμερα. Ασφαλώς, βλέπουμε με θετικό φακό την ανάγκη να καθιερωθεί ένας κατώτατος μισθός. Αυτός ο κατώτατος μισθός πρέπει να αφορά εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και αυτή τη στιγμή είναι στο έλεος του Θεού, εκτός από εκεί που υπάρχει το διάταγμα. Από εκεί και πέρα είναι δυστυχώς ζούγκλα.

Βέβαια, εμείς συνδέουμε αυτή τη συζήτηση και με την άλλη παράλληλη διεκδίκηση γιανομοθετική κατοχύρωση υποχρέωσης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων από τους εργοδότες. Εμείς τα θεωρούμε δυο όψεις του ιδίου νομίσματος αυτές τις δυο διεκδικήσεις. Εθνικός κατώτατος μισθός χωρίς να υπάρξει και η νομοθετική υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων δεν θα απαντήσει ολοκληρωμένα στο πρόβλημα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κύπριος εργαζόμενος.

Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Λιλλήκα ότι θα είμαστε σε επαφή και αναλόγως θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε απόψεις για την προώθηση αυτών των κοινών στόχων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Πρόταση για εθνικό κατώτατο μισθό μας αποσκοπεί στο να τερματιστεί η εκμετάλλευση του εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ, τον φίλο Πάμπη Κυρίτση και τους συνεργάτες του για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Κατανοούμε τις ανησυχίες και την αντίληψη από πλευράς συντεχνιών για κάποιες άλλες πτυχές που δεν μπορούν να διασφαλιστούν μέσα από την κατοχύρωση μόνο του εθνικού κατώτατου μισθού. Εμείς χαιρόμαστε γιατί η Πρόταση μας , έδωσε την ευκαιρία να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε ώστε να διευρυνθεί ο διάλογος μέσα και από το Κοινοβούλιο για να καλύψει και τα ζητήματα κατοχύρωσης και των συλλογικών συμβάσεων ή και άλλες πτυχές που λόγω της απορρύθμισης της αγοράς, έχουν επηρεάσει τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε τα καλύτερα πρότυπα που υπάρχουν στην Ε.Ε.

Ταυτόχρονα θεωρώ ότι ο διάλογος μπορεί να ακολουθήσει τη θεσμοθετημένη διαδικασία των κοινωνικών εταίρων δεδομένου ότι αυτός ο διάλογος, μέσα από τα θεσμικά όργανα των κοινωνικών εταίρων, θα έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του και δεν θα παραταθεί επ΄αόριστο. Γιατί είναι γεγονός ότι είμαστε όλοι μάρτυρες σήμερα, με εξαίρεση κάποια επαγγέλματα που κατοχυρώνεται ουσιαστικά κατώτατος μισθός, στα υπόλοιπα και εκεί που δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση και ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, τυγχάνουν μιας πρωτοφανούς και άγριας εκμετάλλευσης από πλευράς σημαντικής μερίδας των εργοδοτών. Και η Πρόταση μας αποσκοπεί στο να τερματιστεί η εκμετάλλευση του εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων μας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΠΕΟ

54 views0 comments