Ψηλά ενοίκιαΨηλά ενοίκια

Τα ψηλά ενοίκια και η δυσκολία πλέον στέγασης των μεσαίων και χαμηλά εισοδημάτων συμπολιτών μας, τείνει να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που θα βιώσει η κυπριακή κοινωνία μετά τα γεγονότα του 1974.

Για αυτό και επιβάλλεται άμεσα να σχεδιαστεί μια εθνική στεγαστική πολιτική. Η Συμμαχια Πολιτών σε επιστολή της προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε μια ολοκληρωμένη Πρόταση η οποία μπορεί να συμβάλει στην απάμβλυνση του προβλήματος σε σύντομο χρόνο.

Η Πρόταση χωρίζεται σε τρεις άξονες πολιτικής:

1. Νομοθετική κατοχύρωση Εθνικού Κατώτατου Μισθού

Στόχος είναι η εξασφάλιση εισοδημάτων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Κύπριους.

2. Επίδομα πρώτης κατοικίας στην ύπαιθρο

Εκτός από την στήριξη νεαρών ζευγαριών στο να υλοποιήσουν τα όνειρα τους για απόκτηση της μόνιμης τους κατοικίας, θα ζωντανέψουμε τα χωριά και την ύπαιθρο μας που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες δεκαετίες τεράστια προβλήματα λόγο της μετακίνησης του πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα.

3. Θετική παρέμβαση ΚΟΑΓ στην αγορά στέγης

Η Στρατηγική που θα πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί από τον ΚΟΑΓ θα πρέπει να στοχεύει:

α. Φοιτητικές Εστίες

Να ανεγερθούν και να διατεθούν στην αγορά φοιτητικές εστίες στις περιοχές που υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές. Οι εστίες αυτές θα πρέπει να διατίθενται με χαμηλά ενοίκια βάση κοινωνικό-οικονομικών κριτηρίων.

β. Διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου

Να ανεγερθούν και να διατεθούν διαμερίσματα χαμηλού ενοικίου σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα πολύ ψηλά ενοίκια.

γ. Κατοικίες χαμηλού κόστους

Να κτιστούν κατοικίες χαμηλού κόστους για να διατεθούν σε νεαρά ζευγάρια αλλά και συμπολίτες μας με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Οι τιμές πώλησης να ανταποκρίνονται στο κόστος της ανέγερσης τους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται χαμηλή δόση δανείου άρα και δυνατότητα χρηματοδότησης, ενώ το κράτος δεν θα έχει ουσιαστικά κανένα κόστος.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Ενοίκια

10 views0 comments