Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με τον Υπουργό ΕσωτερικώνΚωνσταντίνος Πετρίδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τους επόμενους δυο μήνες θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη Βουλή

Να ευχαριστήσω τον κ. Λιλλήκα για αυτή τη μακρά, χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική συνάντηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες, νομίζω ότι η διαβούλευση οδεύει προς το τέλος της και πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη προσπάθεια.

Φυσικά και υπάρχουν πάρα πολλά θέματα. Εμείς θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων που αφορά νέες αρμοδιότητες τις οποίες πρέπει να έχουν οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν κοντά στον πολίτη ως μικρές τοπικές κυβερνήσεις. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει σαφήνεια και όσον αφορά στα θέματα της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και αυτονομίας των Δήμων.

Έχουμε δει όλα αυτά τα θέματα σε μεγάλη λεπτομέρεια και ευελπιστώ ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Έχουμε λάβει υπόψη και αρκετές από τις παρατηρήσεις του κ. ΛΙλλήκα. Τους επόμενους δυο μήνες θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη Βουλή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Συμφωνούμε με τη φιλοσοφία γιατί η μεταρρύθμιση πρέπει να υπηρετεί ένα στόχο: την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών προς τον δημότη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος

Με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του για την πολύ παραγωγική συνάντηση. Ως Συμμαχία Πολιτών κρίνουμε ότι η μεταρρύθμιση πλέον, όπως μας την έχει παρουσιάσει ο κ. Υπουργός, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Συμφωνούμε με την φιλοσοφία γιατί από την αρχή, στηρίζαμε ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να υπηρετεί ένα στόχο: την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών προς τον δημότη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Και ο αριθμός των Δήμων είναι όντως πολύ μεγάλος για τα μεγέθη της Κύπρου. Πάντα στηρίζαμε τη θέση ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Δήλων με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι αυθαίρετα. Και χαίρομαι γιατί η όλη προσέγγιση πλέον του Υπουργού είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό και θα στηρίξουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν μέσα και οι κοινότητες με διαφορετικά κριτήρια που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε Δήμους, με την ίδια πάντα λογική, διαφυλάττοντας ότι οι πιο μεγάλοι Δήμοι ή κοινότητες δεν θα λειτουργήσουν σε βάρος των μικρότερων.

Όπως μας έχει παρουσιαστεί η όλη φιλοσοφία, όντως λαμβάνει υπόψη αυτό τον κίνδυνο και περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία προστατεύουν τις μικρές κοινότητες. Θα είμαστε θετικοί, θα στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση γιατί πιστεύουμε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα, οι εξουσίες, οι αρμοδιότητες να έρθουν κοντά στους δημότες, να φύγουμε από το συγκεντρωτικό κεντρικό κράτος και να πάμε σε ένα αποκεντρωμένο κράτος που θα νιώθουν και οι πολίτες ότι είναι πολύ κοντά στους ανθρώπους και στις αρχές που διαχειρίζονται τα ζητήματα της καθημερινότητας τους. Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε και όλα τα άλλα μέτρα που απαιτούνται για να υπάρχει και η σωστή διακυβέρνηση και διαφάνεια για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πότε υπολογίζεται, εάν ψηφιστεί από τη Βουλή να εφαρμοστεί αυτό το νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο;

Απάντηση Υπ. Εσωτερικών: Ο ελάχιστος ορίζοντας είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Γιατί και με τη ψήφιση των νομοσχεδίων θα πρέπει να ακολουθήσει και κάποια τεχνοοικονομική προεργασία, να στηθούν κάποιοι πυλώνες γιατί μιλούμε για ριζική αλλαγή, αλλά νομίζω ότι υπάρχει επαρκής χρόνος.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Έχετε διαβουλευτεί με την Ένωση Δήμων;

Απάντηση Υπ. Εσωτερικών: Όπως ξέρετε, είμαστε σε εντατικές διαβουλεύσεις και με την Ένωση Δήμων και με την Ένωση Κοινοτήτων. Δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σε όλα γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα που αφορά πολλές αρμοδιότητες, δομές αλλά πρέπει να πω ότι οι μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις ήταν πάρα πολύ θετικές. Υπάρχουν κάποια επιμέρους θέματα που θα τύχουν διευκρίνησης το επόμενο διάσημα χωρίς να αποκλείω ότι σε κάποια ζητήματα να μην υπάρξει ολοκληρωτική συμφωνία.

Απάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών: Πρέπει να ξεφύγουμε από την κομματική προσέγγιση, τι μας εξυπηρετεί, σε ποιο Δήμο ή σε ποια Κοινότητα και το δούμε σφαιρικά, τί πραγματικά εξυπηρετεί τους δημότες, τότε πιστεύω θα διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τη μεταρρύθμιση.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΚωνσταντίνοςΠετρίδης

3 views0 comments