Ψηλά ενοίκιαΑνδρέας Αποστόλου

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικών ,μετά από εισήγηση του κ. Λιλλήκα και του κ. Περδίκη, το θέμα για τα πολύ υψηλά ενοίκια και γενικότερα για την στεγαστική πολιτική του Κράτους.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε άστεγους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα δεν λύνεται με προσωρινές λύσεις, ευχολόγια , θεωρίες ούτε μόνο με το να εντοπίζουμε το πρόβλημα και να το καταγράφουμε.

Χρειάζεται ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική την οποία αυτή η Κυβέρνηση θα έπρεπε από την ημέρα που ξεκίνησε η οικονομική κρίση ή τουλάχιστον αμέσως μετά να σχεδιάσει.

Υπάρχει η παραδοχή ότι τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει και αναμένουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει ,όπως δεσμεύτηκε, την εισήγηση του για ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με την επιδοματική πολιτική αλλά πρέπει με συγκεκριμένο σχεδιασμό να αναθεωρηθεί τόσο ο πολεοδομικός σχεδιασμός εντός αστικών κέντρων αλλά και να δοθούν γενναία κίνητρα έτσι ώστε χτιστούν πρώτες κατοικίες στην ύπαιθρο.

Κυρίως όμως θα πρέπει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης , ο οποίος εγκληματικά για 6 χρόνια ανέστειλε την λειτουργία του να αναλάβει δράση και να μην μένει στα 2 έργα που έχει στην Κοκκινοτριμυθιά και στα Πολεμίδια, αλλά να δημιουργηθούν κοινωνικές κατοικίες στέγασης για τους πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε δάνεια με ψηλές δόσεις λόγο του υψηλού κόστους αγοράς κατοικίας.

Θα πρέπει επίσης η Πολιτεία επιτέλους, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής αν ανταποκριθεί στο αίτημα για να θεσμοθετηθεί ο Εθνικός κατώτατος μισθός και να αυξηθούν οι χαμηλές συντάξεις ώστε να μην έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών. Είναι γνωστό πως έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιδοτήσει τα ενοίκια βάση του σημερινού κόστους ενοικίου και με βάση μια κοινωνική πολιτική που δεν θα στέλνει οικογένειες με παιδία να ζουν σε ξενοδοχεία.

Πρέπει μέχρι να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική , το κράτος να φροντίσει η επιδότηση των ενοικίων να γίνεται με τρόπο που οι πολίτες που το έχουν ανάγκη να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια που νοικιάζουν.

#ΣυμμαχίαΠολιτών

8 views0 comments