Ενεργειακοί σχεδιασμοί Κυπριακής ΔημοκρατίαςΑνδρέας Αποστόλου

Θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι, κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία, προσηλωμένοι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και τις συμμαχίες που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με μοναδικό στόχο και σκοπό η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί ένα ισχυρός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που θα εξυπηρετεί τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα των συμμάχων της. Υπάρχει ξεκάθαρος και σαφής σχεδιασμός είτε για την δημιουργία του αγωγού East Med που θα διασυνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ και ενδεχόμενος και την Αίγυπτο με την Ε.Ε. δια μέσου Κύπρου και Ελλάδας είτε για την δημιουργία τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο , είτε σε περίπτωση εξεύρεσης ικανοποιητικών αποθεμάτων για την υλοποίηση και των δύο.

Τον αγωγό East Med προκρίνει και στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το τερματικό το προκρίνει η Exxon Mobil επισήμως δια στόματος του Αντιπροέδρου της για την περιοχή, Τρίσταν Άσπρεϊ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να καταστεί ένα ενεργειακά ανεξάρτητο κράτος και οι σχεδιασμοί πρέπει να γίνουν με όσους μπορούν να καταστούν ισχυροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι μας. Η όποια συζήτηση για ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου - Ε.Ε. με αγωγό μέσω Τουρκίας πριν ή μετά την λύση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας , δεν μας εξασφαλίζουν την ενεργειακή μας ανεξαρτησία και ακυρώνουν την στρατηγική των ενεργειακών συνεργασιών που κτίζονται είτε με τις τριμερείς Κύπρου - Ελλάδα - Αιγύπτου , Κύπρου - Ελλάδα - Ισραήλ είτε με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αν η Τουρκία επιθυμεί να αγοράζει για τις δικές της ανάγκες φυσικό αέριου θα μπορεί να το πράξει ως εμπορικός συμβαλλόμενος με την Κυπριακή Δημοκρατία.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Ενέργεια

0 views0 comments