Προϋπολογισμός Υπουργείου ΕσωτερικώνΥπουργείο Εσωτερικών

Στα πλαίσια της ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Υπουργό Εσωτερικών για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας έχει καταθέσει εδώ και εβδομάδες θέμα προς συζήτηση το οποίο έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών για τα θέματα των υψηλών ενοικίων και γενικότερα της πρώτης κατοικίας και της στεγαστικής πολιτικής του κράτους.

Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται εδώ και πολλούς μήνες, θα έλεγα χρόνια και έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο, ένα σημείο καμπής όπου βλέπουμε συμπολίτες μας να αδυνατούν να πληρώσουν τα πολύ αυξημένα ενοίκια και οικογένειες να καταλήγουν στο δρόμο.

Θεωρούμε ότι ο Υπουργός θα πρέπει άμεσα να καταθέσει τις προτάσεις που υποσχέθηκε πως θα κατατεθούν μέχρι τέλος του χρόνου. Υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει με δομημένο διάλογο και όχι με προτάσεις που θα ρίχνουν τα πολιτικά κόμματα χωρίς ουσιαστική συζήτηση στο τραπέζι και χωρίς εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τις προθέσεις και τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Υπάρχουν και προτάσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών που κατατεθήκαν στον ΠτΔ. Κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στις 24 Οκτωβρίου ο ΠτΔ μας ενημέρωσε πως θα υιοθετήσει μερικές από αυτές όπως για παράδειγμα την πρόταση μας για το επίδομα για τα νεαρά ζευγάρια στα οποία θα δοθούν κίνητρα να χτίσουν την πρώτη τους κατοικία στην ύπαιθρο.

Θεωρούμε λοιπόν ότι μπορούμε να βρούμε τα κίνητρα ώστε να στηρίξουμε τα νεαρά ζευγάρια αλλά και ευρύτερα τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να στεγάσουν τις οικογένειές τους λόγω ψηλών ενοικίων ή της αδυναμίας εξασφάλισης δανείου από τις εμπορικές τράπεζες.

Άλλα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι μια μεταρρύθμιση που ακούμε ότι θα γίνει εδώ και πολλά χρόνια και θεωρούμε υπερβολικές τις καθυστερήσεις.

Πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν και στην Κύπρο, όπως υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες νομοθεσίες και κανονισμοί, για να μειώσουμε την γραφειοκρατία και τον χρόνο που οι πολίτες χρειάζονται για να κάνουν μια αίτηση.

Στα πλαίσια της μείωσης της γραφειοκρατίας, την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, θα κατατεθεί και η πρόταση νόμου του κ. Λιλλήκα που σκοπό έχει την εξάλειψη της γραφειοκρατίας για την έγκριση Πολεοδομικών και Οικοδομικών αδειών.

Η πρόταση νόμου προνοεί την κατάργηση των διαδικασιών για συγκεκριμένες αναπτύξεις και για τις υπόλοιπες αναπτύξεις την εξέταση τους από τις αρμόδιες αρχές το αργότερο μέχρι 30 ημέρες.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΥπουργείοΕσωτερικών #Προϋπολογισμός

2 views0 comments