Συνάντηση με Κοινωνική ΣυμμαχίαΓΕΣΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το τρένο έχει ξεκινήσει και σε κανένα δεν θα επιτρέψουμε να ανακόψει την πορεία του

Όταν ο ΟΑΥ θα μεταφέρει τις σωστές πληροφορίες σε όλους τους λειτουργούς υγείας τότε θα διαπιστώσουν ότι η τεράστια πλειοψηφία των γιατρών θα έχει και οικονομικό όφελος από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ

Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της Κοινωνικής Συμμαχίας για τη σημερινή συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Ως Συμμαχία Πολιτών είμαστε από την πρώτη στιγμή ταγμένοι να υπηρετήσουμε αυτή τη πολύ μεγάλη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους κύπριους ασθενείς. Ενώνουμε δυνάμεις με την Κοινωνική Συμμαχία και με όποιους άλλους πολίτες ή οργανωμένα σύνολα πιστεύουν ότι η Κύπρος πρέπει να πάψει να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που στερεί ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας στους πολίτες της.

Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να αναμένουμε ένα τέλειο σχέδιο το οποίο θα μπορούσαμε αυτόματα να το φορέσουμε καπέλο στο υφιστάμενο σύστημα. Όμως τα όποια προβλήματα ή αδυναμίες δεν μπορούν να αποτελέσουν για μας αιτία ή πρόσχημα για να αναβληθεί ή να ακυρωθεί το ΓΕΣΥ. Το ΓΕΣΥ είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε ήδη η Πολιτεία να το είχε προσφέρει στους πολίτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το τρένο έχει ξεκινήσει και σε κανένα δεν θα επιτρέψουμε να ανακόψει την πορεία του. Με την ευκαιρία θέλω να καλέσω τον ΠΙΣ τον οποίο θα συναντήσουμε εντός των επόμενων ημερών, τους γιατρούς και όλους τους λειτουργούς που εμπλέκονται στον τομέα της υγείας να δείξουν καλή θέληση, καλή διάθεση, πνεύμα συνεργασίας έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ με τον πλέον ομαλό τρόπο. Οι όποιες αδυναμίες διαπιστωθούν, εδώ είμαστε να τις επανεξετάσουμε και να τις διορθώσουμε. Ούτως ή άλλως, ο νόμος που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή, προβλέπει επαναξιολόγηση του ΓΕΣΥ σε ένα χρονικό πλαίσιο τριών χρόνων. Θέλω να πιστεύω ότι θα θέσουμε όλοι το κοινό συμφέρον, το συμφέρον των ασθενών πάνω από τα όποια άλλα συμφέροντα. Είναι το μεγαλύτερο εθνικό στοίχημα που τίθεται μπροστά μας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με εξαίρεση το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτό το εθνικό στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε. Είναι υποχρέωση μας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓ ΣΕΚ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Με πνεύμα καλής θέλησης και πάνω από όλα σοβαρότητα, θα κατορθώσουμε να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ.

Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, έξι μήνες πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η κοινωνική Συμμαχία η οποία συστάθηκε για να προωθήσει την μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, δηλώνει παρούσα και βρίσκεται εδώ για να διασφαλίσει ότι το πολιτειακό μας σύστημα το οποίο ομόφωνα ψήφισε τη νομοθεσία για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, θα παραμείνει προσηλωμένο σε αυτό το στόχο, έτσι που σε λίγους μήνες θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση σε όλους τους πολίτες. Παράλληλα θέλω να τονίσουμε ότι είναι η ώρα όλη η κοινωνία της Κύπρου, οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, να συνεργαστούμε γιατί στην προσπάθεια επιτυχίας αυτής της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και αυτό θα το αποδείξουμε αν την 1η Ιουνίου 2019 αποδώσουμε το ΓΕΣΥ στην κοινωνία όπως καθορίζεται στην νομοθεσία που ομόφωνα υπερψηφίστηκε.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Πόσο σας ανησυχούν οι αντιδράσεις των γιατρών;

Απάντηση εκπροσώπου Κοινωνικής Συμμαχίας: Υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις, μας ανησυχούν αλλά παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους. Υπάρχει ανοιχτή μια διαβούλευση και ένας διάλογος για τα ζητήματα που αφορούν τους παρόχους υγείας και θεωρώ ότι με πνεύμα καλής θέλησης και πάνω από όλα σοβαρότητα, πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει κατάληξη έτσι ώστε να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ γιατί επαναλαμβάνω δεν υπάρχει μια και η άλλη πλευρά αλλά για να εφαρμοστεί χρειάζεται η συνεργασία και η συμπόρευση των γιατρών μαζί με τους ασθενείς και την υπόλοιπη κοινωνία.

Απάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών: Συνήθως οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις προκαλούν ανησυχίες σε όλες τις κοινωνίες. Και η ανησυχία προέρχεται κυρίως από την ελλιπή ενημέρωση. Θεωρώ ότι μέσα από τον διάλογο ο ΟΑΥ θα μεταφέρει τις σωστές πληροφορίες στους γιατρούς και σε όλους τους λειτουργούς υγείας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διαπιστώσουν ότι η τεράστια πλειοψηφία των γιατρών θα έχει και οικονομικό όφελος από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΚοινωνικήΣυμμαχία #ΓΕΣΥ

2 views0 comments