Συνάντηση Γ. Λιλλήκα με Υπουργό ΔικαιοσύνηςΥπουργός Δικαιοσύνης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Αν δεν ληφθούν μέτρα να είστε βέβαιοι ότι σε λίγα χρόνια θα καταρρεύσει το σύστημα της δικαιοσύνης.

Η Συμμαχία Πολιτών είναι εξίσου διεκδικητική στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για την ευκαιρία που μου έδωσε να ανταλλάξουμε απόψεις για κάποια σημαντικά νομοσχέδια. Συζητήσαμε καταρχήν τρία νομοσχέδια τα οποία προωθούνται στην ολομέλεια της Βουλής. Το πρώτο αφορά στο νομοσχέδιο για τον κατάλογο των επιβατών, το δεύτερο την τρομοκρατία και το τρίτο την άρση του απορρήτου στην ιδιωτική επικοινωνία, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Θέλω να επαναλάβω τη σημασία που έχει το νομοσχέδιο που αφορά την άρση της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Είναι κρίμα και άδικο να γίνονται τόσες πολλές προσπάθειες από την αστυνομία και ειδικότερα από το τμήμα καταπολέμησης των ναρκωτικών για να γίνονται τόσες κατασχέσεις. Μέχρι σήμερα κατά το 2018 έχουν κατασχεθεί 304 κιλά κάναβης και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες. Έχουμε δυνατότητα να παρακολουθούμε και να συλλαμβάνονται πρόσωπα σε υποθέσεις που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο να μπορέσουμε να φτάσουμε στους εμπόρους των ναρκωτικών. Και πιστεύουμε ότι η νομοθεσία αυτή με τις αυστηρές δικλείδες οι οποίες προβλέπονται, θα δώσει τη δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να επιτελέσει το έργο της φτάνοντας και σε αυτούς. Αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ποσότητες των ναρκωτικών στον τόπο μας.

Συζητήσαμε επίσης με τον αγαπητό Πρόεδρο τη μεταρρύθμιση που αφορά τα δικαστήρια, τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας. Είχαμε την ευκαιρία να τον ενημερώσω για όλο το πρόγραμμα μεταρρύθμισης όπως αυτό έχει αποφασιστεί και έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν περιληφθεί στη μελέτη που έχει υποβληθεί τον Μάρτιο του 2018 και όχι μόνο. Πρέπει να υπάρξει ολιστική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στον τόπο μας ώστε κάποια στιγμή η απονομή της δικαιοσύνης να γίνεται έγκαιρά. Θα το επαναλάβω ότι αν δεν ληφθούν μέτρα αυτή τη στιγμή να είστε βέβαιοι ότι σε λίγα χρόνια θα καταρρεύσει το όλο σύστημα. Και δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Για αυτό και ως Κυβέρνηση το έχουμε βάλει ως προτεραιότητα και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε θετική ανταπόκριση και από τα κόμματα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Πρόεδρο ο οποίος πραγματικά έχει επιβεβαιώσει το γεγονός ότι για τη Συμμαχία Πολιτών αποτελεί προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και για την οποία μάλιστα είναι εξίσου διεκδικητικός όσο είμαστε και εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες για καταπολέμηση των ναρκωτικών με όλα τα μέσα έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτούς που εμπορεύονται τα ναρκωτικά και όχι απλά να συλλαμβάνονται τα βαποράκια.

Να ευχαριστήσω με την σειρά μου τον κ. Υπουργό για την σημερινή συνάντηση και την ενημέρωση με ανταλλαγή απόψεων. Να ξεκινήσω από το τελευταία θέμα όντως για εμάς είναι ύψιστης προτεραιότητας η γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης. Αποτελεί σήμερα κατά την δική μας άποψη ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Οι μεγάλές καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων οδηγεί δυστυχώς στην κατάχρηση της δικαιοσύνης. Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται έγκαιρα δεν είναι δικαιοσύνη. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που είτε η υγεία τους, είτε η οικονομική τους δυνατότητα δεν τους επιτρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ενώπιον της Δικαιοσύνης γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα και τις δαπάνες για 6-7 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει να εκδικάζεται η υπόθεση τους. Αυτό είναι απαράδεκτο για μια Ευρωπαϊκή χώρα στον 21ο αιώνα.

Χαίρομαι ειλικρινά για τα όσα με βάση και τις μελέτες του Υπ. Διακαιούσης τροχοδρομούνται. Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για μια ριζική, ριζοσπαστική μεταρρύθμισή του όλου δικαστικού μας συστήματος έτσι ώστε να μπορεί να νοιώθει αυτό που δικαιούται ο Κύπριος πολίτης. Ότι έχει εύκολη και αποτελεσματική πρόσβαση στην δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του. Η μεταρρύθμιση που ακούσαμε από τον κ. Υπουργό μας ικανοποιεί και θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Θέλουμε να τηρηθούν με αυστηρότητα τα χρονοδιαγράμματα και ταυτόχρονα ελπίζω και καλώ με τους δικαστές, τους λειτουργούς της δικαιοσύνης μας να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, είναι χρέος όλων μας, της Πολιτείας αλλά και όλων όσον έχουν ρόλο σε αυτήν την υπόθεση να προσφέρουμε το καλλίτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα δικαιοσύνης στους Κυπρίους πολίτες.

Όσον αφορά τα ν/σ στην Βουλή από την αρχή η τοποθέτηση μας είναι ότι έχουμε υποχρέωση ως Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και αν στηρίξουμε τα νομοσχέδια δεδομένου ότι έχουν γίνει προβλέψεις που διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα αθώων πολιτών, που δεν έχουν καμία εμπλοκή στην τρομοκρατία. Η ΄ίδια φιλοσοφία διέπει και την θέση μας αναφορικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών αλλά και της εγκληματικότητας στον τόπο μας που δυστυχώς βλέπουμε ότι βρίσκεται σε έξαρσή το τελευταίο διάστημα. Δεν έχουμε ένσταση στην παρακολούθηση. Να απλοποιηθεί η διαδικασία δεδομένου ότι και πάλι έχουν περιληφθεί πρόνοιες που διασφαλίζουν ότι δεν γίνεται κατάχρηση, δεν θα παρακολουθούνται αθώοι πολίτες και δεν θα μπορεί κανένας από το σύστημα αυτό να αξιοποιήσει τις όποιές εξουσίες θα περάσουν στην δικαιοδοσία του καταχτώντας την θέση του στην πολιτεία για ίδιον όφελος ή για άλλους σκοπούς.

Η εμπορία των ναρκωτικών είναι ένα μεγάλο ζήτημα και αγγίζει όλες τις οικογένειες, έχει περάσει δυστυχώς η εποχή που η χρήση ναρκωτικών αφορούσε κάποια κοινωνικά στρώματα. Σήμερα έχει εξαπλωθεί η χρήση των ναρκωτικών που αγγίζει όλες τις οικογένειες και αποτελεί απειλή για τα παιδία όλων των τάξεων. Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις κρατικές υπηρεσίες αρμόδιες για καταπολέμηση των ναρκωτικών με όλα τα μέσα ‘έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτούς που εμπορεύονται τα ναρκωτικά και όχι απλά να συλλαμβάνονται τα βαποράκια και οι μεσάζοντες γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να σταματήσει η εμπορία και η διακίνηση των ναρκωτικών. Για να περιορίσουμε την εμπορία θα πρέπει να φτάσουμε και να καταδικάσουμε αυτούς οι οποίοι απομυζούν εκατομμύρια ευρώ κέρδος σε βάρος των της ζωής των παιδιών μας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Ναρκωτικά #ΥπουργόςΔικαιοσύνης

1 view0 comments