Διάσκεψη ΠτΔΝίκος Αναστασιάδης

Η προσέγγιση και η όλη Διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες ήταν για εμάς η αναμενόμενη. Αναμέναμε ότι ο Πρόεδρος θα μείνει σε γενικότητες και θα απέφευγε να μπει σε λεπτομέρειες. Ως Συμμαχία Πολιτών εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από αρκετά χρόνια και μέσα από τα βιώματα και τις εμπειρίες του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ύψιστης σημασίας η λειτουργικότητα και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα της όποιας λύσης. Μια ανησυχία την οποία είχαμε και διατυπώναμε για πάρα πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς δεν εισακουόμασταν.Για εμάς, όση σημασία έχει η επίτευξη της λύσης άλλη τόση αν όχι περισσότερη έχει η επόμενη ημέρα της λύσης. Η λύση πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και συνεργασίας και όχι με τις πρόνοιες της και τις δυσλειτουργίες της στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων να δημιουργεί νέες πηγές προστριβών και αντιπαραθέσεων.

Είναι πλέον παραδεκτό από όλους ή τουλάχιστον από όσους ρεαλιστικά εκτιμούν την πορεία του Κυπριακού, ότι η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών έχει αποτύχει.

Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία που δεν είναι καινούργια ιδέα, δεν προσφέρει λύσεις στα ζητήματα που ο ίδιος ο Πρόεδρος θέλει να αντιμετωπίσει. Δεν λύνει το πρόβλημα της δυσλειτουργικότητας γιατί όπως πολύ νωρίς η τουρκοκυπριακή ηγεσία ξεκαθάρισε θα επιμένει στα μεγάλα και στα μικρά βέτο σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής Κυβέρνησης και των ανεξάρτητων θεσμών και αρχών. Δεν αντιμετωπίζει η αποκεντρωμένη ομοσπονδία ούτε τα ζητήματα της ασφάλειας, δηλαδή των εγγυήσεων αλλά και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. Η αποκεντρωμένη όπως και η συγκεντρωτική ΔΔΟ ομοσπονδία δεν αντιμετωπίζουν τις μεγάλες διχοτομικές παθογένειές που φέρει μέσα της η ΔΔΟ.

Για αυτό και κατά τη δική μας άποψη δεν υπάρχει κανένας πλέον λόγος να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Εκείνο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στο μοντέλο της λύσης που θα δημιουργεί ένα κανονικό κράτος. Κανονικό κράτος όχι μόνο ως προς τις εξωτερικές πτυχές του. Ένα κανονικό κράτος πρέπει να είναι κανονικό και ως προς τις εσωτερικές πτυχές του δηλαδή ως προς τη δομή και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Και για να είναι κανονικό και λειτουργικό και βιώσιμο ένα κράτος θα πρέπει να στηρίζεται και να εφαρμόζει αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου. Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε πλέον την προσοχή μας. Ήρθε η ώρα επιτέλους να αξιολογήσουμε ρεαλιστικά και με ειλικρίνεια την όλη πορεία του Κυπριακού, τους στόχους της Τουρκίας. Ήρθε ή ώρα επιτέλους να καθορίσουμε τους στόχους που εμείς θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την όποια λύση του Κυπριακού και να χαράξουμε μια νέα στρατηγική η οποία θα είναι ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία η οποία ευθύνεται για τη μη λύση του Κυπριακού.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Λιλλήκα, ο Πρόεδρος μίλησε για συνδιαμόρφωση Πρότασης μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα. Εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Παρόλα αυτά σας έχει δώσει κάποιο οδικό χάρτη για το πως θα γίνει αυτή η συνδιαμόρφωσης;

Όχι. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά και από τη συμβολή της ομάδας νομικών που ανακοινώθηκε ότι εργάζεται πάνω στην ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, θα έχει καταλήξει και ενδεχόμενα θα παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο ποιες εξουσίες εκτιμά ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν στα συνιστώντα κράτη χωρίς να επηρεάζεται το ζήτημα της κυριαρχίας του ενός και μόνου κράτους στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι πρέπει να τερματιστεί αυτή η συζήτηση γιατί από την ώρα που επιμένει η τουρκική πλευρά στη διατήρηση των βέτο, δεν υπάρχει λόγος να είναι αποκεντρωμένη ή συγκεντρωτική. Δεν θα μας οδηγήσει πουθενά γιατί όταν ρίχθηκε η ιδέα από τη δεκαετία του 80΄ήταν ακριβώς για να μην υπάρχουν τα βέτο. Από την ώρα που υπάρχουν τα βέτο δεν υπάρχει και λόγος να υπάρχει αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Και επιτέλους πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε με αυτοσχεδιασμούς και αυτό δεν αφορά μόνο τον σημερινό Πρόεδρο. Εμείς ζητήσαμε να ανατεθεί σε μια ομάδα ακαδημαϊκών του διεθνούς δικαίου, ακαδημαϊκών που εξειδικεύονται στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της περιοχής μας αλλά και σε νυν και πρώην έμπειρους διπλωμάτες της Κύπρου και της Ελλάδας, να ετοιμάσουν συγκριτική μελέτη για όλες τις επιλογές που έχουμε. Είτε αυτή είναι χαλαρή ομοσπονδία, είτε συγκεντρωτική είτε ενιαίο κράτος. Να τεθούν όλες οι επιλογές που έχουμε ενώπιων μας με τα υπέρ και τα κατά, τους κινδύνους που ελλοχεύον σε κάθε μοντέλο λύσης του Κυπριακού για να μπορέσουμε συγκριτικά να δούμε ποιο είναι το μοντέλο που διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και τη λειτουργικότητα και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μόνο τότε μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις που πραγματικά να μας εξυπηρετούν.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό #Ομοσπονδία

1 view0 comments