Εφαρμογή ΓΕΣΥΓΕΣΥ

Για δεκαετίας συζητούσαμε για την ανάγκη να παρέχουμε στους πολίτες ένα σύστημα υγείας το οποίο θα εδράζεται σε δύο βασικούς πυλώνες :

1) Όλοι οι πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας και ιατρικού ιστορικού.

2) Οι συνεισφορές στο Σχέδιο θα πρέπει να γίνονται αναλόγως των δυνατοτήτων και των εισοδημάτων του κάθε ενός.

Μετά την ομόφωνη ψήφιση των νομοσχεδίων του ΓΕΣΥ η όποια αναβολή ή προσπάθεια τροποποιήσεις των όσων συμφωνήθηκαν εξυπηρετεί μόνο όσους δεν θέλουν να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ και σίγουρα όχι τους ασθενείς.

Αντιλαμβανόμαστε κάποιες εύλογες ανησυχίες και επιχειρήματα τα οποία καταθέτονται με γνώμονα τόσο την βιωσιμότητα του Σχεδίου όσο και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους Κύπριους ασθενείς.

Όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε τις όποιες προσπάθειες γίνονται για διασφάλιση των επαγγελματικών κλάδων που θα κληθούν να εργαστούν για να εφαρμοστεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Ωστόσο τα όσα προτάσσονται μπορούν να συζητηθούν αρκεί να μην παραβιάζουν τα βασικά θεμέλια πάνω στα οποία ομόφωνα η πολιτεία αποφάσισε:

1) Αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων χωρίς καμία παρέκκλιση.

2) Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί.

3) Αποδοχής από όλους πως το ΓΕΣΥ γίνεται για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς και πως ότι συζητείται δεν μπορεί να μεταβάλει την ουσία της ύπαρξης του Σχεδίου.

Με γνώμονα τα πιο πάνω και μετά από συνάντηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών απέστειλε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου επιστολή στον Υπουργό Υγείας καταθέτοντας λεπτομερώς τις θέσεις και τις προτάσεις του Κινήματος με γνώμονα να βρεθεί η χρυσή τομή και να συμφωνηθεί το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα ενταχθούν οι Γιατροί στο Σχέδιο.

Είμαστε πεπεισμένοι πως αν υπάρχει καλή πρόθεση θα βρεθεί ο τρόπος έτσι ώστε να συμφωνηθεί το πλαίσιο και να ξεκινήσει ομαλά και με επιτυχία η εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Το Κίνημα μας έχει αποδείξει πως ο στόχος του είναι να πολιτεύεται με σύνεση, σοβαρότητα και επιχειρήματα και μέσα από τον διάλογο να προσπαθεί να ρίχνει γέφυρες για να λύνονται και όχι να διαιωνίζονται προβλήματα.

Το ΓΕΣΥ για εμάς αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα και η πολιτεία οφείλει να το παρέχει στους Κύπριους Πολίτες χωρίς εκπτώσεις και χωρίς καθυστερήσεις.

Ελπίζουμε πως τα όποια ιδιοτελή συμφέροντα θα παραμεριστούν μπροστά στην αναγκαιότητα εφαρμογής αυτής της κοινωνικής μεταρρύθμισης.

Όλοι μας θα κριθούμε από την πολιτεία και από τους ασθενείς με βάση τις πράξεις και τις προθέσεις μας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΓΕΣΥ

2 views0 comments