Συνεδρίαση Ανώτατης Συγκλήτου Συμμαχίας ΠολιτώνΑνώτατη Σύγκλητος

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής και Ανώτατης Συγκλήτου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Εθνικό μας θέμα. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών προέβη σε ανάλυση των διάφορων παραμέτρων και των επικίνδυνων προκλήσεων που έχουμε ενώπιων μας, ενώ τόνισε ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις που διεξάγονται καθημερινά όχι μόνο είναι άγονες αλλά κυρίως είναι ζημιογόνες την στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας στα θέματα που αφορούν στις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού αλλά και στις απειλές της Τουρκίας ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στην υλοποίηση του Ενεργειακού της προγράμματος.

Η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί πως τοποθετήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στέλνουν λανθασμένα μηνύματα. Για εμάς την αποκλειστική ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού φέρει η Τουρκία και οι απαράδεκτες της αξιώσεις για εσαεί παραμονή στην Κύπρο. Αξιώσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα.

Ο κ. Λιλλήκας, ευχήθηκε όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και επιδείξουν υπευθυνότητα ώστε να επιτευχθεί εθνική ενότητα, τουλάχιστον γύρω από αυτά που διαχρονικά μας ενώνουν. Θέση της Συμμαχίας Πολιτών είναι ότι μόνο με νηφάλιο προβληματισμό και μελέτη των επιλογών που διαθέτουμε, μπορούμε να καταστούμε αποτελεσματικοί και ωφέλιμοι για την πατρίδα μας.

Κι αυτός ο προβληματισμός πρέπει να στηριχθεί πάνω σε μια συγκριτική μελέτη όλων των επιλογών από ένα σώμα που θα συνθέτουν ακαδημαϊκοί, νυν και πρώην διπλωμάτες από την Κύπρο και την Ελλάδα, που εξειδικεύονται στο διεθνές συνταγματικό δίκαιο, στη γεωπολιτική και γεωστρατηγική. Η μελέτη αυτή να κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο έτσι ώστε τα μέλη του να μπορούν να αποφασίσουν με βάση επιστημονικά δεδομένα και όχι με βάση προσωπικές και ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις.

Η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών επαναβεβαίωσε την θέση του Κινήματος ότι: Πρώτο, η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων αλλά και την αποχώρησε του συνόλου του Τουρκικού στρατού και των εποίκων από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης. Δεύτερο, ότι η ΔΔΟ όπως συζητείται και με τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν οδηγεί σε λύση λειτουργική και βιώσιμη. Η εκ περιτροπής Προεδρία, τα βέτο και η προ απαιτούμενη μια τουρκοκυπριακή ψήφος καταργούν βασικές αρχές της Δημοκρατίας θα οδηγήσουν αποδεδειγμένα σε συγκρούσεις και παραλυσία του κράτους. Το κράτος πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές. Μόνο ένα κράτος δικαίου διασφαλίζει την λειτουργικότητα και βιωσιμότητα της λύσης.

Ταυτόχρονα το ανώτατο σώμα της Συμμαχίας Πολιτών συζήτησε το θέμα των Ευρωεκλογών. Ο Πρόεδρος του Κινήματος ενημέρωσε τα μέλη για τις επαφές που είχε τόσο με πολιτικές δυνάμεις όσο και με οργανωμένα σύνολα αλλά και προσωπικότητες. Μέλημα της Συμμαχίας Πολιτών, είναι να επιτευχθεί μια ευρεία συνεργασία με Κινήματα, οργανωμένα σύνολα αλλά και προσωπικότητες στην βάση συγκεκριμένων πολιτικών αρχών και θέσεων. Μια τέτοια συνεργασία θα δημιουργεί σοβαρές προοπτικές επιτυχίας και εκπροσώπησης του συνασπισμού στην Ευρωβουλή.

Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και γίνονται συναντήσεις ώστε να ενώσουν δυνάμεις όσο το δυνατόν περισσότερα κινήματα, οργανωμένα σύνολα αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες. Κάποιοι δυστυχώς έθεσαν εξαρχής όρους και προ-αποκλεισμούς. Στο παρόν στάδιο υπάρχει καταρχήν συμφωνία με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ αλλά και με άλλα οργανωμένα σύνολα και προσωπικότητες. Η Ανώτατη Σύγκλητος χαιρέτησε την όλη προσπάθεια, προκρίνει την καταρχήν συμφωνία με το Κίνημα Οικολόγων και τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών να συνεχίσει τις επαφές του ώστε να παρουσιάσουμε ενώπιον των πολιτών μια πρόταση με πολιτικό όραμα, σαφή προσανατολισμό αλλά και με μεγάλες προοπτικές διεκδίκησης έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #ΑνώτατηΣύγκλητος #ΠολιτικήΣύγκλητος

11 views0 comments