Οριζόντια ψηφοφορίαΑνδρέας Αποστόλου

Χαιρετίζουμε την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών της Πρότασης της Συμμαχίας Πολιτών για την οριζόντια ψηφοφορία. Πρόκειται για μια Πρόταση, απαίτηση της κοινωνίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι ζητούν να έχουν την επιλογή να μπορούν να στηρίζουν άτομα πέραν του ενός κόμματος, όταν θεωρούν ότι είναι ικανοί να ψηφιστούν.

Η Πρόταση μας είναι προς συζήτηση, δηλαδή δεν είμαστε δογματικοί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα, φτάνει να αυξηθούν οι επιλογές των πολιτών. Όλοι συμφωνούμε ότι με την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας δεν θα πρέπει να καταργηθεί και η απλή αναλογική.

Στην καταρχήν συζήτηση που έγινε σήμερα θετική ήταν η τοποθέτηση του Εφόρου Εκλογών, της Συμμαχίας Πολιτών, των Οικολόγων και του ΔΗΣΥ που φαίνεται με κάποιες προϋποθέσεις να συζητά την Πρόταση μας.

Αρνητική ήταν η στάση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει επιτέλους όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν ξεκάθαρα στους πολίτες τις θέσεις τους επί του συγκεκριμένου θέματος, να καταλήξουμε σε μια κοινή Πρόταση των δυνάμεων εκείνων που στηρίζουν την οριζόντια ψηφοφορία, να οδηγηθεί ενώπιων της Βουλής σύντομα η Πρόταση γιατί το 2019 έχουμε Ευρωεκλογές και θεωρούμε ότι μπορούμε να προλάβουμε το ορόσημο αυτό.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Να μας πείτε τι προνοεί αυτή η Πρόταση;

Απάντηση Α. Αποστόλου: Η Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών προνοεί τη δημιουργία δεκαπέντε θέσεων βουλευτών επικρατείας οι οποίοι θα εκλέγονται με το σύστημα της οριζόντιας ψηφοφορίας και οι υπόλοιποι βουλευτές θα εκλέγονται με το σημερινό αναλογικό σύστημα. Αλλά όπως προείπα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και άλλες Προτάσεις, έτσι ώστε να δώσουμε αυτή την επιλογή στους πολίτες χωρίς όμως να καταργείται και η απλή αναλογική.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Οριζόντιαψηφοφορία

10 views0 comments