Πρόταση για καλοπληρωτές δανειολήπτεςΓιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών:

Καταρχήν θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για το πως αυτή η Πολιτεία θα επικροτήσει, θα επιβραβεύσει, θα δώσει κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες, στους συνεπείς φορολογούμενους.

Ως κράτος, τα τελευταία χρόνια, έχουμε καλλιεργήσει την κουλτούρα να επιβραβεύουμε αυτούς που παρανόμησαν ή αυτούς που παρατυπούσαν. Με τη φορολογική αμνηστία ουσιαστικά επιβραβεύσαμε ως κράτος όλους τους φοροφυγάδες οι οποίοι πλήρωσαν εκ των υστέρων ένα πάρα πολύ μικρό φόρο για να νομιμοποιήσουν τα παράνομα λεφτά τους. Με την πολεοδομική αμνηστία επιβραβεύσαμε όσους παρανόμησαν στις οικοδομές. Με το πρόγραμμα Εστία, τουλάχιστον όπως μέχρι σήμερα έχει εξαγγελθεί, φαίνεται ότι θα επιβραβεύσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα πληρώσουν για αυτούς οι συνεπείς φορολογούμενοι. Για αυτό και η δική μας η θέση είναι ότι αυτό το κράτος πρέπει να αντιστρέψει αυτή τη φιλοσοφία και αυτή την κουλτούρα και να αρχίσει να τιμωρεί τους παρανομούντες και να επιβραβεύει αυτούς που είναι νόμιμοι, αυτούς που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Θέλω να χαιρετήσω το γεγονός ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει ομοφωνία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ως προς τη φιλοσοφία αυτή. Θέλω να πιστεύω ότι οι Προτάσεις Νόμου που έχουν κατατεθεί θα εμπλουτιστούν. Εμείς ως Συμμαχία Πολιτών είμαστε έτοιμοι να διαφοροποιήσουμε την Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε, να την εμπλουτίσουμε και με νέες ιδέες αν υπάρχουν, αρκεί πράγματι να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη και ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα. Με κανέναν τρόπο δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα και ενώ μπορούσαν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις δεν το έκανα. Αντίθετα, θέλουμε να στηρίξουμε τα θύματα της οικονομικής κρίσης.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μπορείτε να μας εξηγήσετε την Πρόταση σας;

Απάντηση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών: Η Πρόταση μας έχει να κάνει με την φοροαπαλλαγή για τα δάνεια τα οποία αφορούσαν στην πρώτη κατοικία και τα οποία είναι εξυπηρετούμενα, δηλαδή οι δανειολήπτες παρά τη μείωση των εισοδημάτων τους, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προτίμησαν να στερηθούν άλλα αγαθά ώστε να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Θεωρούμε ότι αυτό δεν θα έχει μεγάλο κόστος για το κράτος. Εδώ πρέπει να καυτηριάσω τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών όπου με ένα μπακαλίστικο υπολογισμό μέσα στην Επιτροπή, πέταξε ένα νούμερο για να εκφοβίσει τάχα για σημαντική απώλεια των εσόδων του κράτους. Θέλω να πιστεύω ότι και η κυβέρνηση και ο Υπ. Οικονομικών θα λάβουν σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ομοφωνούν ως προς το ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι και όχι μόνο με φοροαπαλλαγή αλλά και ενδεχόμενα και με ένα διαφοροποιημένο σχέδιο Εστία ή και με άλλες επιδοτήσεις ώστε να στηριχτούν και αυτές οι κατηγορίες των πολιτών οι οποίες είναι θύματα της κρίσης αλλά ανταποκρίθηκαν ή προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Δανειολήπτες

1 view0 comments