Ομιλία Γ. Λιλλήκα στην Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκποιήσειςΓιώργος Λιλλήκας

Η κυπριακή κοινωνία βίωσε πρωτοφανή κρίση και πρωτοφανείς μεθόδους αντιμετώπισης της με κυριότερο και βιαιότερο το κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών. Ευθύνες για αυτή την τραγική κατάσταση φέρει ασφαλώς η Κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποία κλήθηκε να χειριστεί την κατάσταση και απροετοίμαστη, χωρίς να σχεδιάσει ή να εξετάσει άλλες λύσεις που τέθηκαν στο τραπέζι, αποδέχθηκε αμαχητί το ληστρικό κούρεμα. Ευθύνες ασφαλώς φέρει και πλειοψηφία της Βουλής αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας που μέσω Eurogroup μας χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα.

Συνεπεία της κρίσης και της ανικανότητας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να την χειριστεί, η μεσαία και η χαμηλά αμειβόμενη τάξη της κοινωνίας μας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων τους. Έτσι, χωρίς ούτε να φταίνε, ούτε και να το θέλουν, χιλιάδες συμπολίτες μας σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν τώρα να χάσουν τα σπίτια τους ενώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επαγγελματικό τους υποστατικό. Αυτή η μερίδα της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας ενδιαφέρει. Αυτή την κατηγορία πολιτών που πριν από την κρίση ήταν συνεπείς με τις δανειακές τους υποχρεώσεις, θέλουμε να προστατεύσουμε.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπάρχουν σοβαρές ευθύνες. Κυριότερη ευθύνη φέρουν οι εμπορικές τράπεζες οι οποίες αλόγιστα, χωρίς κανένα έλεγχο, έδιναν δάνεια.

Ευθύνη φέρει και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου η οποία δεν ασκούσε κανένα εποπτικό έλεγχο. Και αντί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, τη νύμφη την πληρώνουν οι δανειολήπτες και οι εγγυητές. [-Ταυτόχρονα από το 2014 γίνεται μια συστηματική προσπάθεια στήριξης των τραπεζών, δίνοντας τους διευκολύνσεις και απλοποιημένες διαδικασίες για εκποιήσεις εξπρές. Δηλαδή, ενισχύθηκε η θέση και η υπεροχή των τραπεζών ενώ αποδυναμώθηκε ο οφειλέτης.

Ως Συμμαχία Πολιτών κατ΄επανάληψη ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε οποιοδήποτε εκμεταλλεύτηκε το σύστημα. Για αυτό και εισηγηθήκαμε όπως οι Τράπεζες χωρίσουν τους οφειλέτες σε δυο κατηγορίες:

Πρώτη: σε αυτούς το ιστορικό των οποίων αποδεικνύει ότι ουδέποτε ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους και η στάση τους φανερώνει ότι εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα. Για αυτή την κατηγορία που ήταν κακοπληρωτές πολύ πριν από την κρίση δεν έχουμε καμία διαφωνία στο να προχωρήσουν οι τράπεζες σε εκποιήσεις.

Δεύτερη: σε αυτούς το ιστορικό των οποίων αποδεικνύει ότι πριν την οικονομική κρίση ήταν συνεπείς στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν . Αυτή η κατηγορία των οφειλετών πρέπει να στηριχθεί με μια αναδιάρθρωση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά τους εισοδήματα έτσι που να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ενώ η Κυβέρνηση αλλά και η πλειοψηφία των κομμάτων της βουλής έδιναν σωρεία υποσχέσεων προς τους οφειλέτες, εντούτοις το 2018 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τροποποιήθηκε η νομοθεσία ενισχύοντας ακόμη περισσότερο η θέση των τραπεζών.

Όλο αυτό το διάστημα, ως Συμμαχία Πολιτών προειδοποιούσαμε για μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας. Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας.

Σήμερα, αυτοί που επέτρεψαν στις τράπεζες την ασυδοσία, τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα επί των ερειπίων των δικών τους πολιτικών. Και ελλείψει σοβαρού επιχειρήματος, μας λένε ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Συμμαχία Πολιτών όλο αυτό το διάστημα πρότεινε: Τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοοικονομικών Διευκολύνσεων το οποίο θα αγοράζει με σημαντική έκπτωση μη εξυπηρετούμενα δάνεια δανειοληπτών και μικροεπιχειρηματιών που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την κρίση. Πολύ εύκολα μπορεί να διακριβωθεί από το τραπεζικό ιστορικό του καθενός εάν πληρούν τα κριτήρια και αν η κρίση μείωσε τα εισοδήματα τους. Είναι μια πρόταση win-win για όλους γιατί οι τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν με θετικό πρόσημο τα βιβλία τους και οι δανειολήπτες θα αναλάβουν το κόστος ενός δανείου το οποίο θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά.

Καλούμε σε συνεργασία όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες που ασπάζονται τις ίδιες ανησυχίες για να διαμορφώσουμε την αναγκαία πλειοψηφία έτσι ώστε με τροπολογίες στις υφιστάμενες νομοθεσίες να προσφέρουμε ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας στα θύματα της κρίσης.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Εκποιήσεις

2 views0 comments