Έκθεση ΓΓ του ΟΗΕ για ΚυπριακόΟΗΕ

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα διατηρεί ανοιχτή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών σε επίπεδο Διάσκεψης. Στα θετικά της έκθεσης σημειώνουμε ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για καλύτερη προετοιμασία από αυτή που έγινε πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης και του Κρανς Μοντάνα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάνει αναφορά για νέες ιδέες πέραν του πλαισίου που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2017 καθώς επίσης ανησυχητική είναι η σαφής πλέον αναφορά του για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων υιοθετώντας ουσιαστικά την απαίτηση της Τουρκίας.

Διευκρίνησης πρέπει να τύχει η αναφορά του για προσυμφωνία των εμπλεκομένων μερών στους όρους αναφοράς .

Τέλος ιδιαίτερα αρνητική είναι η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο έμμεσα διασυνδέει με την επίλυση του Κυπριακού χωρίς να επικρίνει ως όφειλε την Τουρκία για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και της κυπριακής ΑΟΖ. Αναμέναμε από τον Γενικό Γραμματέα να κινείται σε ζητήματα που αφορούν διεθνές δίκαιο, με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο και όχι να εξισώνει τις ευθύνες ανάμεσα στις νόμιμες ενέργειες ενός νόμιμου κράτους και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό #ΟΗΕ

1 view0 comments