Οριζόντια ψηφοφορίαΓιώργος Λιλλήκας

Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών η συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία πάνω στις θέσεις και τις προστάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί από μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Οικολόγων και του ΔΗΣΥ.

Φαίνεται ότι κατά πλειοψηφία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ η Επιτροπή θα εισηγηθεί την απόρριψη ή την καταψήφιση των 4 προτάσεων νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία.

Ως Συμμαχία Πολιτών, εκτιμούμε ότι είναι λαϊκή απαίτηση και ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν διευρυμένες επιλογές τόσο στις δημοτικές, ευρωπαϊκές όσο και βουλευτικές εκλογές.

Είναι γνωστό ότι το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί από τους πολίτες εξ ου και η πολύ μεγάλη αποχή που παρουσιάζουν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκτιμούμε ότι η οριζόντια ψηφοφορία θα κινητοποιήσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και θα έχουμε αυξημένη συμμετοχή.

Ασφαλώς δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα τα σκάνδαλα, την διαπλοκή και την διαφθορά, όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι η οριζόντια ψηφοφορία διευρύνει και εμβαθύνει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Δίνει περισσότερες επιλογές στους πολίτες ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει σε ανεξάρτητες προσωπικότητες να διεκδικήσουν με αξιώσεις και δυνατότητες επιτυχίας μια έδρα.

Με το σημερινό εκλογικό σύστημα κανένας ανεξάρτητος υποψήφιος δεν έχει πιθανότητά εκλογής.

Δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να συμμετέχουν σε κομματικά ψηφοδέλτια για να μπορέσουν να εκπροσωπήσουν κοινωνικές ομάδες στο Κοινοβούλιο.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να μην είναι κομματικοποιημένοι αλλά πολιτικοποιημένοι.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Οριζόντιαψηφοφορία

3 views0 comments